frunzaverde_sorin1.jpgRegionalizarea trebuie făcută în România în primul rând pentru realizarea descentralizării, iar mai apoi pentru accesarea fondurilor europene, a declarat joi preşedintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, într-o conferinţă de presă susţinută la Caransebeş.
„Tot ceea ce am avut prevăzut pe Programul Operaţional Regional a fost, practic, accesat în Regiunea Vest. Regionalizarea are ca principal scop, însă, preluarea de la nivel central, de la nivelul ministerelor, la regiune a unor atribuţii legate de dezvoltarea judeţelor care compun o regiune. Aceasta este principala motivaţie pentru care dorim regionalizarea”, a afirmat Sorin Frunzăverde.

Vicepreşedintele PNL a subliniat, din nou, că din Regiunea Vest ar fi normal să facă parte şi judeţul Mehedinţi. „Am mai spus acest lucru, din Regiunea Vest, nu din Regiunea Banat, ci din Regiunea Vest, ar trebui să facă parte şi judeţul Mehedinţi, în condiţiile în care, în acest moment, se gândeşte în zece asemenea entităţi administrativ-teritoriale”, a afirmat Sorin Frunzăverde.

El consideră că Regiunii Vest, adică judeţelor Arad, Timiş şi Caraş-Severin, trebuie să i se adauge Mehedinţiul. „Este vorba de Regiunea Vest şi nu de Regiunea Banat, cum au înţeles unii. Banatul istoric a fost format dintr-o parte a Mehedinţiului, Caraş-Severin şi Timiş, precum şi o treime din Arad. Regiunea Vest de azi depăşeşte, practic, teritoriul românesc al Banatului. Acesta este şi motivul pentru care se numeşte Vest şi nu Banat. Revenind la Mehedinţi, chiar şi geografic, Mehedinţiul este mai la vest decât Hunedoara pe teritoriul de azi al României”, a explicat Sorin Frunzăverde.

Vicepreşedintele PNL susţine, însă, că regionalizarea nu se poate face decât după aprobarea noii Constituţii şi indiferent când va avea loc acest lucru, vor trebui organizate alegeri, prin vot direct, pentru Consiliile regionale şi pentru preşedintele regiunii. Potrivit lui Sorin Frunzăverde, există nenumărate cazuri în Europa în care alegerile pentru Consiliile regionale nu sunt organizate în acelaşi timp cu cele locale.

Sorin Frunzăverde afirmă că nu se pot rupe teritorii dintr-un judeţ şi anexate unor regiuni, ci fiecare judeţ existent trebuie să formeze, în integralitatea lui, regiunea. Modificarea actualelor regiuni de dezvoltare economică, conform legislaţiei europene, nu se poate face decât printr-o reformă administrativă, adică prin introducerea în Constituţie a regiunii ca entitate administrativ-teritorială. „Regiunile de dezvoltare economică actuale nu pot fi recompuse. Nu putem spune că facem o regiune de dezvoltare economică, luând acum Hunedoara de la vest şi ducând judeţul undeva în centru, sau Mehedinţiul luat de la sud-vest şi aducându-l în Regiunea Vest. Aceste lucruri se pot face numai atunci când prin Constituţie vom statua că există regiuni ca unităţi administrativ-teritoriale. Nu putem face acest lucru, pentru că legislaţia europeană nu ne permite”, a declarat vicepreşedintele PNL.

Potrivit lui Sorin Frunzăverde, ca să poată fi realcătuite actualele regiuni de dezvoltare economică ar fi trebuit ca, până cel târziu la 1 februarie 2013, România să anunţe Parlamentul European de o asemenea intenţie. AGERPRES