Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a anunţat că la nivelul municipalităţii sunt înregistrate datorii semnificative şi că toate creditele de angajament ale instituţiei se ridică la 135 milioane de euro.

„Sunt înregistrate datorii semnificative, angajamentele de plată, sume angajate dar neplătite, care încă reprezintă obligaţii viitoare pentru buget. Aceste obligaţii cuprind toate angajamentele asumate în cursul exerciţiului bugetar curent precum şi în cele anterioare, dar care nu au fost încă plătite sau au fost amânate la plată. Majoritatea reprezintă o obligaţie viitoare pentru buget. Vrem să atragem atenţia asupra riscurilor semnificative pe care un nivel ridicat al angajamentelor de plată le pot crea pentru buget. Este o amanetare a bugetelor viitoare (…) Dacă adunăm toate creditele de angajament, suntem la 135 milioane de euro. Parţial ele sunt acoperite din fonduri europene, dar trebuie să luăm la cunoştinţă că la foarte multe proiecte europene rata de cofinanţare nu este 10%, ci la unele este de 70% – 80% (plăteşte primăria). Deci datoria din aceste contracte o să fie mai mare de 400 milioane de lei pe bugetul primăriei. Sumele sunt destul de ridicate”, a declarat Soos Zoltan.

Edilul a arătat că auditul pe care l-a promis la preluarea mandatului se va desfăşura, însă mai întâi situaţia trebuia analizată de către Biroul de Audit al instituţiei, apoi de către Curtea de Conturi şi, eventual, abia apoi de către un audit extern.

„Interesul meu este obţinerea unei asigurări asupra faptului că banii publici au fost utilizaţi legal şi eficient. Având în vedere că primăria are în structura sa un birou de auditare intern, procedura de auditare se va desfăşura în felul următor: Biroul de Audit face analiza internă, iar în urma constatărilor şi concluziilor se solicită controlul Curţii de Conturi. Subliniez că vom solicita Curţii de Conturi auditarea domeniilor deficitare, neacoperite de auditul intern precum şi servicii legale privind contractarea serviciilor de audit extern. După aceea vom solicita către Consiliul Local o aprobare pentru expertiză externă prin mijloace legale şi transparente. Acest lucru se va întâmpla după ce procedura internă şi-a urmat cursul”, a mai precizat primarul din Târgu Mureş. AGERPRES