caini comunitari.jpgPrimăria municipiului Hunedoara a iniţiat o consultare publică în ceea ce priveşte situaţia câinilor comunitari din localitate, în contextul în care cetăţenii oraşului se plâng de numărul mare al acestor animale care vagabondează pe străzi.

Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, a postat pe site-ul oficial al administraţiei locale, www.primariahd.ro, o scrisoare deschisă în care solicită sprijinul cetăţenilor în vederea rezolvării problemei câinilor comunitari. Oamenii vor trebui să răspundă la un chestionar în care sunt prezentate două variante de lucru: prima prevede capturarea câinilor de pe străzi, sterilizarea, vaccinarea şi deparazitarea, urmată de readucerea animalelor în locurile de unde au fost capturate, iar cea de-a doua variantă se referă la cazarea acestora într-un adăpost pe toată durata vieţii.

„Răspunsurile la cele două întrebări ale sondajului se vor centraliza până la sfârşitul lunii martie, în funcţie de rezultatul acestora urmând să fie luată o decizie”, a declarat miercuri Monica Rada, consilier al primarul municipiului Hunedoara. Primarul din Hunedoara a mai avut în intenţie să organizeze o consultare publică pe tema câinilor comunitari, în luna ianuarie, decizia fiind retrasă după ce Curtea Constituţională a hotărât că eutanasierea câinilor vagabonzi este neconstituţională.

Autorităţile nu deţin o cifră oficială privind câinii care vagabondează pe străzile municipiului Hunedoara, dar se ştie că numărul mare al acestor animale deranjează cetăţenii, în ciuda faptului că, anual, sunt organizate campanii de sterilizare în colaborare cu asociaţiile neguvernamentale. AGERPRES