Şomaj tehnic pentru angajaţii muzeelor şi Bibliotecii judeţene, salarii diminuate la Consiliul Judeţean şi Primăria Braşov

Funcţionarii din aparatul propriu al Consiliului Judeţean Braşov vor avea salarii diminuate cu 20%, iar personalul instituţiilor de cultură din subordinea forului judeţean va intra în şomaj tehnic, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

Potrivit acestuia, pentru a se asigura sumele necesare funcţionării sistemului de sănătate în această perioadă de pandemie, au fost suspendate alocările de sume nerambursabile pe ghidurile sportive şi culturale, precum şi pentru evenimente ca Festivalul Cerbul de Aur, şi vor fi, de asemenea, transferaţi bani inclusiv de la drumuri şi de la aeroport.

Totodată, având în vedere că instituţiile de cultură din subordinea CJ Braşov – muzeele, Biblioteca Judeţeană şi Şcoala Populară de artă – practic, în această perioadă “nu mai au obiectul muncii” – s-a luat măsura intrării personalului în şomaj tehnic.

De asemenea, aparatul propriu al CJ Braşov va avea un program de lucru redus, de la 40 la 32 de ore, cu o diminuare corespunzătoare a salariilor. “Este o măsură de solidaritate cu mediul privat, mulţi au intrat în şomaj tehnic. Am considerat că trebuie să dăm dovadă de solidaritate (…) pentru că, în final, noi, aparatul bugetar, funcţionăm din taxele şi impozitele plătite de mediul privat. Suntem conştienţi că, nefuncţionând economia judeţului Braşov, vom primi mai puţini bani din cotele defalcate. (…) Este maximumul pe care puteam să-l facem pe Codul Muncii”, a explicat preşedintele CJ Braşov.

O măsură similară a fost luată şi de către municipalitatea braşoveană, a informat biroul de presă al Primăriei. Conform sursei citate, angajaţii instituţiilor din subordinea Consiliului Local Braşov, în care a fost sistată activitatea din cauza declarării stării de urgenţă, vor intra în şomaj tehnic, iar pentru ceilalţi se va reduce programul de lucru la 32 de ore, cu diminuarea corespunzătoare a salariului. AGERPRES