Soluţii rentabile pentru eficienţa energetică, discutate într-o întâlnire a autorităţilor din Braşov cu experţi şi companii

Experţi din zona universitară, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai unor instituţii financiare şi ai unor companii s-au întâlnit pe 19 octombrie, la Braşov, pentru a discuta soluţii rentabile privind eficienţă energetică, în cadrul unui eveniment care îşi propune să crească nivelul de conştientizare a importanţei şi modului în care se poate îmbunătăţi eficienţa energetică.

Este a patra întâlnire, organizată după cele de la Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca, prin care am încercat să aducem aproape reprezentanţii autorităţilor locale din municipii, companii, experţi din zona universitară, oameni care au soluţii tehnice şi soluţii de afaceri pentru a creşte eficienţa energetică. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să reducem consumurile pentru a reduce facturile până la urmă – şi vorbim despre consumul de electricitate, gaze naturale sau energie termică. Sunt foarte multe soluţii, acestea apar lunar din diverse colţuri ale lumii, iar prin faptul că suntem interconectaţi şi mulţi oameni care vin aici sunt interesaţi de aceste chestiuni, aflăm foarte repede aceste soluţii şi le putem aduce în România. Organizăm aceste evenimente unde oamenii se întâlnesc, află ce este nou, ce se poate face, ce s-a făcut prin alte părţi, inclusiv în România, pentru a găsi apoi soluţiile cele mai bune pe care să le implementăm“, a declarat Gabriel Avăcăriţei, reprezentant energynomics.ro, organizator al evenimentului.

Acesta a amintit producerea energiei electrice sau termice prin cogenerare, soluţii de automatizări, care permit monitorizarea şi controlul tehnic cvasi-automat al consumurilor mult mai eficient, mobilitatea electrică – concept foarte prezent în lume, dar care, potrivit sursei citate, “începe să se mişte în România”, exemplu fiind municipalitatea din Bucureşti, care a cumpărat deja un număr de autobuze electrice.

“Sunt şi alte oraşe în România care au autobuze electrice şi altele care le pot include în viitorul apropiat. Avem, la această întâlnire, experţi care pot spune ce variante există. De asemenea, pentru maşini electrice personale. La eveniment sunt prezenţi şi reprezentanţi ai băncilor, care prezintă soluţii de finanţare. Vorbim despre necesitatea introducerii acestor soluţii peste tot de la anul, începând cu locuinţa noastră, până la instituţii publice, industrii. Peste tot este loc de aşa ceva, iar aceste întâlniri au rostul de a accelera aceste procese”, a punctat Gabriel Avăcăriţei.

Potrivit acestuia, consumul de electricitate în România variază uşor de la un an la altul, iar după ce s-a înregistrat o scădere, în ultimii doi ani a existat o creştere pe ansamblu de 5%.

“Cel mai important este indicatorul care se numeşte intensitate, adică cât de multă energie folosim pentru a produce o unitate de PIB, iar aici România stă prost, este departe de media europeană, undeva la dublu, deci este foarte mult loc de îmbunătăţit. Trebuie să investim pentru a avea consumuri mai reduse şi a proteja mediul”, a adăugat Gabriel Avăcăriţei.

Prezent la întâlnire, viceprimarul Braşovului, Mihai Costel, a declarat că eficienţa energetică reprezintă o prioritate pentru municipalitate, nefiind doar în stadiul conceptual, ci în momentul în care sunt monitorizate toate instituţiile publice din punct de vedere al consumului energetic.

“Am avut şi proiecte în sensul eficientizării consumului energetic, iar luna aceasta vom definitiva, urmând să aprobăm în Consiliul Local, strategia de încălzire a municipiului reşedinţă, încălzire-răcire după directivele europene. Zilele acestea am fost prezent la Bruxelles, unde am prezentat strategia municipiului, care a fost elaborată cu parteneri interni, specialişti din cadrul Guvernului României, ANRE, dar am avut şi suport tehnic pentru modelarea acestei strategii din partea reprezentanţilor universităţilor din Viena-Austria şi Copenhaga-Danemarca, în cadrul proiectului PROGRESIT, care este finanţat de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020”, a subliniat viceprimarul. AGERPRES