Societatea Aquaserv SA din Tulcea, principalul furnizor de servicii de apă şi canalizare din judeţ, se confruntă cu probleme economice, Primăria municipiului sperând să identifice cât mai rapid soluţii financiare.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Tulcea a instituit sechestru pe bunuri ale societăţii cu capital majoritar de stat din cauză că aceasta nu a reuşit să returneze la timp TVA-ul şi nu a plătit la bugetul de stat asigurările aferente salariilor angajaţilor.
În acelaşi timp, societatea Aquaserv SA are de recuperat 790.000 de lei de la diverse instituţii ale statului din judeţul Tulcea, cei mai mari debitori fiind furnizorii de energie termică ce aşteaptă subvenţiile din partea Primăriei municipiului.
‘Cea mai mare datorie, adică 250.000 de lei, o are societatea Energoterm SA (principalul furnizor de energie termică din municipiul Tulcea, nn), iar societatea Dalkia SA (furnizor privat de energie termică, nn) are o datorie de 110.000 de lei, ambele societăţi aşteptând subvenţia pentru energie termică din partea Primăriei municipiului Tulcea’, a declarat pentru AGERPRES directorul societăţii Aquaserv SA, Ionel Caraman.
Acesta a dat asigurări că proiectul de reabilitare a reţelelor de furnizare a apei potabile şi a reţelelor de canalizare din Tulcea, Sulina, Măcin şi Isaccea nu are de suferit din cauza actualei situaţii financiare.
La rândul său, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a amintit faptul că şi în anii anteriori fosta regie locală de apă şi canalizare s-a confruntat cu situaţii similare, anul acesta problemele apărând ca urmare a deciziei Guvernului României condus de Victor Ponta de a prelua la buget sumele acordate municipiului Tulcea de Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu şi pentru plata subvenţiei pentru energia termică.
‘Noi am acţionat în instanţă decizia Guvernului prin care din cele 2 milioane de lei primite iniţial am rămas doar cu 390.000 de lei. Nu ştim ce vor decide magistraţii însă vom proceda şi anul acesta la fel ca în anii anteriori, iar sume alocate iniţial pentru investiţii în infrastructura oraşului vor fi redirecţionate pentru plata subvenţiei. Acum este un blocaj instituţional având în vedere sumele pe care societatea trebuie să le recupereze de la instituţii ale statului şi poate că DGFP dă dovadă de exces de zel. Din păcate, orice blocaj este de natură să pună societatea Aquaserv SA într-o situaţie uşor delicată’, a declarat pentru AGERPRES primarul oraşului Tulcea, Constantin Hogea.
În luna mai a anului 2010, Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară al cărei preşedinte este primarul municipiului Tulcea, prin intermediul societăţii Aquaserv SA, a obţinut o finanţare de circa 114 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din Tulcea, Măcin, Isaccea şi Sulina şi pentru realizarea unor staţii de epurare în Isaccea, Măcin şi Tulcea.
Până în momentul de faţă, lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare au fost finalizate în proporţie de peste 75%, staţia de tratare a apelor uzate din oraşul Tulcea urmând să fie finalizată în luna decembrie a acestui an. AGERPRES