Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a declarat, miercuri, că, pentru a veni în sprijinul constructorilor bihoreni, la nivelul Consiliului Judeţean nu se vor mai derula licitaţii internaţionale, ci doar licitaţii la care să participe constructorii bihoreni.

„Pentru noi e foarte important să dezvoltăm infrastructura judeţului. Pe mine mă interesează ca în judeţul Bihor să lucreze doar firmele din judeţ. Nu mai vrem monopol. Vrem să oferim de lucru mai multor firme”, a declarat Radu Ţîrle, în sala mare a Primăriei Oradea, cu ocazia celei de a patra conferinţe naţionale în construcţii. De altfel, din acelaşi motiv, a precizat el, lucrările de deszăpezire din judeţ au fost împărţite pe cinci sectoare.

De profesie constructor, prefectul Gavrilă Ghilea a menţionat o parte din problemele cu care se confruntă constructorii, „barometrul” care indică situaţia economică a unui judeţ fiind reflectat de domeniul construcţiilor. Potrivit acestuia, în Bihor, din 2008 până în prezent s-au construit 665 de apartamente ANL, ceea ce, raportat la populaţia judeţului de peste 500.000 de locuitori, este puţin. Totodată, chiar dacă, în ultimii ani în Bihor, s-au construit foarte multe locuinţe, ele nu au putut fi vândute din cauza crizei. În al doilea rând, a opinat el, trebuie alocate cumpărătorilor facilităţi pentru a putea accesa fonduri în acest scop.

Prefectul a atras atenţia că autorităţile locale au datoria să intervină cu facilităţi mai ales pe plan investiţional, pentru că oamenii de afaceri au mai refuzat să investească în ultimii doi ani, în 2009 şi 2010. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat ca exemplu primării precum Biharia şi Mădăras, care au creat facilităţi pentru investitorii străini şi au reuşit să creeze locuri de muncă şi să reducă şomajul.

Unul dintre reprezentanţii firmelor de construcţii a spus că „statul nu a fost un partener corect al firmelor de construcţii”, deoarece „au fost firme de construcţii care au ajuns în incapacitate de plată pentru că statul nu le-a plătit lucrările”. Viceprimarul Oradiei Biro Rozalia a prezentat pe scurt realizările primăriei în materie de izolare a blocurilor, arătând că până în prezent au fost izolate termic 14 blocuri din municipiu, alte 27 având proiectele finalizate şi aşteptând finanţările. Mai există încă 70 de proiecte în curs de execuţie.

Cea de a patra ediţie a conferinţei naţionale în construcţii cu tema „Soluţii pentru un viitor mai bun în construcţii” a avut loc miercuri, la Primăria Oradea, în prezenţa a zeci de participanţi printre care s-au numărat reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, primari, arhitecţi, reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi administratori de societăţi comerciale. În cadrul conferinţei au mai fost discutate şi teme legate de programele privind reabilitarea termică a locuinţelor, construcţia de locuinţe derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi reabilitarea faţadelor clădirilor situate în „Centrul Istoric” al Oradiei. AGERPRES