archibus_logo.jpgÎn țările dezvoltate, managementul modern al patrimoniului de clădiri și infrastructură în domeniul administrației publice se realizează cu ajutorul unor platforme informatice integrate, administrate de persoanele responsabile cu exploatarea și întreținerea lor. România se aliniază, încet dar sigur, acestor tendințe.

Odată cu creșterea costurilor pentru utilități și impunerea standardelor pentru reducerea emisiilor de carbon, gestionarea eficientă a energiei a devenit realmente un factor de importanță pentru organizații. Modulul ARCHIBUS de Management al Energiei oferă mijloacele necesare pentru a sistematiza, evalua și a optimiza deciziile legate de cheltuielile cu energie și utilități și de a reduce consumul și costurile inutile.

Spre deosebire de calculul tabelar simplu sau software-ul financiar, modulul ARCHIBUS de Management al Energiei asistă utilizatorii în corelarea și gestionarea calupurilor complexe de date legate de costuri cu informațiile colectate în timp real privind infrastructura din intregul portofoliu. În acest fel se urmăresc și se controlează costurile cu energia, corelându-le cu bugetul, planul de afaceri sau cu puncte de referință obiective. Rezultatul? Economii reale și creșterea susținută a eficienței energetice.

archibus_contor.jpg

Iată câteva dintre beneficiile obținute prin implementarea modulului ARCHIBUS de Management al Energiei:

– Reducerea costurilor anuale pentru energie, de obicei cu 5% (sau aproximativ 2 – 5 RON per metru pătrat de spațiu / an); reducerea amprentei de carbon

– Oferă capacitatea de auditare pentru accesarea, sistematizarea și evaluarea modelelor de consum, ca bază pentru renegocierea prețurilor și consolidarea portofoliului de furnizori de energie

– Reduce riscul pentru organizație și micșorează expunerea la modificări survenite în costuri de energie și în reglementări asupra emisiilor de carbon prin intermediul analizelor „what-if”.

– Îmbunătățește procesul de luare a deciziilor prin alinierea cheltuielilor cu energia la prioritățile organizației.

Un studiu de caz interesant pentru aplicarea in practică a modulului ARCHIBUS de Management al Energiei este cel al districtului Hamilton, Ohio, SUA. Cu un portofoliu de 3.000 de proprietăți, 275 de clădiri și 350.000 mp. de spațiu de administrat, administratia publica locala s-a decis să îmbunătățească managementul energiei utilizate în cele mai importante 15 clădiri ale sale. Pentru a controla costurile cu energia și a menține, în același timp, un confort adecvat ocupanților din clădirile sale, Hamilton County a apelat la modulul ARCHIBUS de Management al Energiei, automatizând, astfel, colectarea și analiza informațiilor legate de consumul de energie și costurile aferente.

În prezent, treisprezece clădiri sunt introduse în sistemul EPA Energy Star Manager și sunt monitorizate corespunzător. Șase clădiri importante au fost urmărite încă de la sfârșitul anului 2004 și două clădiri mari au fost adăugate începând cu anul 2008 . În 2011, trei clădiri au primit distincția EPA Energy Star Award.

Prin toate aceste eforturi, instituția este capabilă să analizeze și să controleze costurile de utilități pentru a determina consumul de apă, gaze naturale și energie electrică, a verifica modul în care sunt utilizate și a înțelege evoluția lor pe viitor. Totodată, ea va putea efectua analize de benchmarking pe criterii LEED, BOMA și Energy Star, o parte dintre acestea devenind obligatorii și în Europa. Prin înlocuirea software-ului anterior, Energy Watchdog, cu modulul ARCHIBUS Energy Management, departamentul de Facility Management al administrației își propune reduceri substanțiale la cei 44 milioane kilowați-oră de electricitate ( 2.5 milioane dolari / an), peste 114.000 de milioane de metri cubi de gaze naturale ( 2.1 milioane dolari / an) și 900.000 de metri cubi de apă consumați anual.

Modulul de Management al Energiei face parte din complexul de soluții informatice ARCHIBUS pentru management în administrație si sector public. Acese soluții sunt complet integrate și se pot implementa rapid. Arhitectura informatică deschisă permite schimbul ușor de date cu alte sisteme ERP, BMS, GIS, AutoCAD, Revit, etc. Structura scalabilă, modulară permite utilizatorilor alegerea și asamblarea acelor combinații de aplicații și opțiuni de implementare care se potrivesc cel mai bine cerințelor organizației și bugetului disponibil. Astfel, alături de Energy Management, organizațiile din sectorul public pot apela la module precum Managementul Portofoliului, Administrarea Proprietăților și al Închirierilor, Planificarea Strategică a Spațiului, Pregătirea pentru Situații de Urgență, Mentenanță Preventivă și Predictivă, Managementul Flotei sau Managementul Mobilierului și Echipamentelor.

Informații suplimentare puteți obține de la Anne Linek, Business Developer, ARCHIBUS Solution Center – Romania, telefon 0755 15 78 11, e-mail anne.linek@asc-ro.com sau pe www.archibus.ro.

archibus_grafic1.jpg