Solicitarea consilierilor liberali din Consiliului Judeţean Sălaj privind alocarea de bani în bugetul acestui an pentru realizarea unui parc industrial în judeţ a stârnit numeroase discuţii în cadrul şedinţei de pe 17 martie, consilierii social democraţi şi cei ai UDMR susţinând că mai întâi trebuie realizat un studiu de oportunitate pentru o asemenea investiţie.

Consilierul liberal Adrian Margin a dat ca exemplu paşii făcuţi de administraţia clujeană pentru unul dintre parcurile industriale Tetarom şi a sugerat ca investiţia din Sălaj să fie rodul unei asocieri cu municipalitatea şi să fie vizat de un buget multianual, cu o alocare de minim un milion de lei în 2017.

În acelaşi context, social-democratul Alin Demle, ce administrează o societate ce furnizează formare profesională, a replicat că Sălajul se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat, motiv pentru care o astfel de investiţie nu s-ar justifica. El a dat ca exemplu un parc industrial din Jibou, care nu este ocupat în totalitate, în prezent.

Cât timp nu există personal calificat, investitorii nu vor fi interesaţi să vină aici. Ar trebui făcut acest studiu de oportunitate, pentru a vedea dacă ar exista companii interesate să îşi deschidă puncte de lucru în judeţul nostru„, a precizat Demle.

Fostul primar al Zalăului, liberalul Radu Căpîlnaşiu, a subliniat însă că în oraşele din vestul ţării toate parcurile industriale sunt pline, deşi criza de lucrători calificaţi este mult mai mare decât în Sălaj. Mai mult decât atât, a spus fostul edil, au existat firme interesate să îşi deschidă afaceri şi în Sălaj, însă nu au făcut-o din lipsa unui spaţiu.

La rândul său, liderul grupului UDMR din CJ Sălaj, Csoka Tiberiu, a explicat că înainte de a demara o astfel de investiţie trebuie parcurşi anumiţi paşi, unul dintre ei fiind tocmai acest studiu de oportunitate.

„Legea spune că alocările de bani se fac după ce investiţia este aprobată pe baza unui studiu de oportunitate. Nimeni din CJ nu a fost împotriva unei astfel de investiţii, dar trebuie să înţelegem că sunt etape care trebuie parcurse, aşa că în acest moment nu putem aloca niciun ban în direcţia pe care o propuneţi”, a argumentat Tiberiu Csoka.

Necesitatea unui studiu de oportunitate a fost subliniată şi de către preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, care a precizat că, potrivit legislaţiei, parcul industrial are ca obiectiv valorificarea potenţialului uman şi material al zonei. Marc a ţinut să menţioneze că instituţia pe care o conduce nu a primit niciodată solicitări din partea vreunui operator economic care să invoce nevoia unui spaţiu în care să îşi desfăşoare activitatea.

„Asta nu înseamnă că nu putem dezvolta un asemenea studiu. Abia apoi cred că e normal să analizăm oportunitatea de a înfiinţa un parc industrial, ţinând cont de următoarele realităţi: în Jibou există unul, înfiinţat în urmă cu zece ani, care nu este ocupat complet. Mai mult decât atât, există posibilităţi de extindere a parcului de acolo cu cel puţin 20 de hectare. Există în intenţia Primăriei Zală înfiinţarea unui astfel de parc. Nu putem face un concurs de parcuri industriale. Cred că ar fi oportun să analizăm problemele de aşa manieră încât asigurăm o dezvoltare echilibrată în judeţ, iar studiul de oportunitate ar trebui să ne spună dacă e nevoie de aşa ceva şi dacă da, unde ar fi cel mai potrivit să fie amplasată investiţia şi ce tipuri de activităţi ar trebui să se desfăşoare acolo. A aloca bani unui proiect care nu are decât un titlu – şi acela nu foarte clar – nu este nici legal, nici oportun în acest moment”, a adăugat Marc.

În cele din urmă, propunerea liberalilor nu a fost acceptată, în bugetul judeţului figurând pentru 2017 doar suma de 100.000 de lei, pentru realizarea unui studiu de oportunitate privind înfiinţarea unui parc industrial. AGERPRES