Şoferii de la Transurban Satu Mare sunt în grevă japoneză

Şoferii societăţii de transport în comun Transurban Satu Mare au intrat marţi în grevă japoneză, fiind nemulţumiţi de salarii, iar conducerea societăţii consideră că acţiunea lor este ilegală, din moment ce se negociază noul contract colectiv de muncă. Angajaţii de pe autobuze s-au prezentat la muncă având banderole albe pe braţe, transportul în comun nefiind afectat.

De cealaltă parte, conducerea Transurban consideră că greva este una ilegală, întrucât vechiul contract de muncă încă nu a expirat şi se poartă negocieri pentru încheierea noului contract colectiv, fiind constituie comisiile paritare şi calendarul pentru negocieri.

“Sindicatul Liber Transurban a sesizat la data de 13.05.2016 conducerea Transurban asupra faptului că intenţionează să demareze o grevă ‘japoneză’ (de avertisment) deşi au fost informaţi că o astfel de acţiune ar încălca art. 164 din Legea 62/2011 privind dialogul social, care prevede: Pe durata valabilităţii unui contract sau acord colectiv de muncă angajaţii nu pot declanşa conflictul colectiv de muncă. Contractul Colectiv de Muncă al Transurban S.A. Satu Mare este valabil până la data de 29.05.2016, deci acţiunea Sindicatului Liber Transurban este vădit în contradicţie cu articolul menţionat. De asemenea, art. 182 din legea mai sus menţionată prevede: Greva poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilităţile de soluţionare a conflictului colectiv de muncă prin procedurile obligatorii prevăzute de prezenta lege, numai după desfăşurarea grevei de avertisment şi dacă momentul declanşării acesteia a fost adus la cunoştinţa angajatorilor de către organizatori cu cel puţin două zile lucrătoare înainte, astfel greva de avertisment este obligatoriu să fie precedată de etapa conflictului colectiv de muncă, pe care Sindicatul Liber Transurban a omis-o”, precizează conducerea Transurban, într-un comunicat de presă.

Totodată, conducerea Transurban arată că în ultima şedinţă de negocieri a propus introducerea sporului de stres şi a sporului de week-end în salariul de bază al şoferilor, restul sporurilor rămânând valabile, nefiind vorba să fie tăiate. “În prezent şoferii Transurban beneficiază de următoarele sporuri şi facilităţi: spor de vechime, spor de stres, spor de fidelitate, spor pentru orele suplimentare (100%), spor de week-end (100%), tichete de masă, tichete cadou de Paşte, Crăciun, Ziua Transportatorilor, tichete cadou pentru copii de Moş Nicolae, decontarea biletului de odihnă şi tratament în limita sumei de 500 lei/salariat, concediu de odihnă de maxim 34 de zile, ajutor de naşteri, înmormântări, etc. Astfel, un salariu de încadrare de 1250 lei ajunge la un brut mediu de 2.200 lei plus tichete de masă, iar în unele cazuri chiar şi la 2.600 lei brut, plus tichete de masă”, se mai arată în comunicat. AGERPRES