Societatea de termoficare din municipiul Focşani, ENET SA, a solicitat un ajutor de urgenţă de 22 de milioane lei de la bugetul naţional, solicitând Consiliului Local (CL) Focşani şi primăriei efectuarea demersurilor către Guvern şi Ministerul Dezvoltării pentru obţinerea sprijinului financiar necesar.

În cadrul şedinţei extraordinare de joi a CL Focşani, viceprimarul Ana Maria Dimitriu a atras atenţia că aceasta este o situaţie urgentă, pentru că începând cu data de 1 octombrie există posibilitatea ca ENET să nu mai poată funcţiona din cauza lipsei combustibilului necesar pentru producerea agentului termic.

La rândul său, primarul Cristi Misăilă a susţinut că s-a ajuns în situaţia actuală din cauza creşterii preţurilor la gaze şi a dat vina pe guvernul Cîţu.

„Toată această situaţie se datorează faptului că în economie au explodat preţurile la gazele naturale, la energia electrică, au crescut de 4,6 ori şi nu s-a luat nicio măsură de către Guvern. Resursele financiare estimate la începutul anului în bugetul local erau suficiente pentru a acoperi, cu subvenţia pe care noi trebuie să o suportăm din bugetul municipiului, pentru a putea să susţinem financiar această societate. În contextul actual, când preţurile la gaze au crescut de 4,6 ori (…) noi am mai solicitat încă o dată, în luna iunie, tot la Guvernul României, tot pentru a se aloca sumele necesare şi ni s-a răspuns foarte clar că nu se impune să se aloce aceste sume”, a precizat Cristi Misăilă.

La 1 octombrie, ENET ar trebui să plătească 22 de milioane de lei pentru încheierea unui nou contract cu furnizorul de combustibil, societatea de termoficare putând rămâne fără gaze naturale pentru această iarnă în lipsa unui nou acord pentru furnizarea acestora.

SC ENET SA, societate de termoficare aflată în subordinea Consiliului Local al municipiului Focşani, furnizează căldură şi apă caldă pentru circa 10.050 de beneficiari din municipiul Focşani, persoane fizice, şcoli, grădiniţe, creşe, unităţi sanitare sau instituţii publice. AGERPRES