Societatea comerciala Drumuri si Poduri Vrancea (SCDP) va fi privatizata prin vanzarea activelor si lichidare voluntara, dupa ce consilierii judeteni au aprobat, cu majoritate de voturi, solutia propusa de firma de consultanta angajata de Consiliul Judetean Vrancea pentru continuarea procesului de privatizare a firmei la care este actionar majoritar.

Solutia vanzarii activelor nu a fost acceptata de consilierii judeteni PD-L si PNL, cei din urma anuntand chiar ca ar putea contesta la instanta de contencios administrativ aceasta solutie daca, in urma unei analize, ar considera ca schimbarea strategiei de privatizare trebuia aprobata cu doua treimi din voturile consilierilor judeteni.

Solutia de privatizare a fost aleasa de catre Gestaco Bussines Consulting, care a considerat ca vanzarea activelor este singura metoda de privatizare care se poate aplica pentru eliminarea arieratelor fiscale si comerciale acumulate de Drumuri si Poduri SA. De altfel, raportul consultantului arata ca mai multe firme au fost interesate de preluarea societatii, printre care Vega 93 Galati si Sotirex Adjud, insa acestea au renuntat la intentie, ca urmare a datoriilor foarte mari acumulate catre bugetul de stat a companiei. Conform raportului realizat de consultant, totalul datoriilor acumulate de societatea vranceana de Drumuri si Poduri insumeaza 22,6 milioane lei, iar sumele de recuperat se ridicau la doar 12,1 milioane lei, din care 12 milioane lei reprezinta creante vechi cu probabilitate minima de recuperare.

Mai mult, societatea nu are posibilitatea realizarii de investitii pentru mentinerea si dezvoltare nici in limita amortizarii anuale. „Societatea nu are potential de revenire pe piata in care opereaza, intrucat nu si-a diversificat portofoliul de clienti. Situatia a fost determinata de lipsa unei politici de vanzare si marketing in anii trecuti, iar ulterior, cand s-au acumulat datorii, societatea nu a mai avut posibilitatea sa participe la licitatii de atribuire a lucrarilor publice, fiind obligata sa contracteze lucrari numai in antrepriza, ceea ce impiedica obtinerea de venituri”, se arata in raportul firmei de consultanta. AGERPRES