Societatea civila solicita transparenta contractelor de achizitii publice

Un grup de 16 organizatii ale societatii civile au solicitat duminica, printr-o scrisoare deschisa, Parlamentului, Presedintiei si Guvernului Romaniei sa legifereze obligativitatea publicarii integrale a tuturor contractelor de achizitii publice, concesiune si privatizare, parteneriat public privat sau vanzare de active de catre o companie de stat.
Societatea civila – in numele careia semneaza Societatea Academica din Romania (SAR), Roumanian Think Tank, Alianta Civica, Agentia de Monitorizare a Presei “Academia Catavencu”, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Apador CH, Grupul pentru Dialog Social, Societatea “Timisoara”, Asociatia Pro Democratia, Fundatia pentru o Societatea Deschisa, Asociatia pentru Protectia si Promovarea Libertatii de Exprimare (APPLE), Academia de Advocacy, Grupul de Economie Aplicata (GEA), Transparency International Romania si Institutul pentru Politic Publice – considera ca autoritatea care a semnat contractul trebuie sa il faca public.

Cele 16 organizatii apreciaza ca, in prezent, unele companii nationale si agentii guvernamentale se considera “exceptate in mod abuziv” de la Legea accesului la informatia de interes public. “Chiar Guvernul Romaniei a semnat in trecut contracte de achizitii sau privatizare in care a acceptat clauze de confidentialitate complet nejustificate din punctul de vedere al interesului public ce contravin practicii uzuale din statele occidentale”, se mentioneaza in documentul citat.

Subliniind ca propunerile de oferte trimise de participantii la o licitatie publica pot ramane in zona secretului de afaceri, organizatiile mentionate sustin necesitatea publicarii contractului, cu toate anexele, dupa momentul semnarii. Celor 16 organizatii li se pot ralia, in termen de 15 zile, si alte asociatii care subscriu principiilor transparentei enuntate in document.