Asociaţia Salvital, care coordonează activitatea paramedicilor SMURD din judeţul Hunedoara, are de recuperat peste un milion de lei de la administraţiile publice locale sub forma cotizaţiilor ce trebuiau plătite de primării pentru funcţionarea celor opt module SMURD din judeţ.

‘Din păcate, din cei 57 de membri ai Asociaţiei Salvital-SMURD Hunedoara, 36 de primării înregistrează o datorie totală de 1,08 milioane lei la plata cotizaţiilor necesare pentru funcţionarea modulelor SMURD din judeţul Hunedoara. Cele mai mari restanţe sunt înregistrate de Consiliul Local Lupeni, care nu a mai achitat cotizaţiile din anul 2007 şi înregistrează o restanţă de 358.903 lei’, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Salvital-SMURD Hunedoara, Petru Mărginean.

Din cauza fondurilor insuficiente pentru plata salariilor paramedicilor, fiecare modul SMURD a fost nevoit să intre în şomaj tehnic pentru o lună de zile, pe parcursul anului 2010, cazurile de urgenţă fiind preluate de structurile similare din zonele învecinate. Pentru recuperarea restanţelor la plata cotizaţiilor, Asociaţia Salvital-SMURD se află în procese cu zece primării din judeţ.


Pe de altă parte, 25 de membri ai Salvital-SMURD Hunedoara se află, la zi, cu plata cotizaţiilor, între aceştia numărându-se Consiliul Judeţean Hunedoara, Serviciul Public Salvamont, dar şi spitalele din Deva, Hunedoara, Petroşani. Alături de acestea se mai află primăriile Deva, Hunedoara, Petroşani şi consiliile locale din 21 de comune. În ceea ce priveşte finanţarea pentru anul 2011, conducerea Asociaţiei Salvital-SMURD Hunedoara speră să găsească o soluţie, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara, prin care sumele necesare să fie virate direct în contul organizaţiei, fără să mai treacă prin bugetele primăriilor.


Activitatea SMURD Hunedoara se desfăşoară în opt module distribuite în tot atâtea zone ale judeţului. Bugetul anual necesar pentru funcţionarea acestor module se ridică la 3,4 milioane lei, suma incluzând şi cheltuielile necesare pentru plata ratelor de leasing la cele opt ambulanţe SMURD. Cei 81 de paramedici SMURD din judeţul Hunedoara au avut, în anul 2010, un număr de 4.384 de intervenţii, în creştere cu 5% faţă de anul trecut. AGERPRES