In Slanic se va derula un amplu program de investitii care are ca obiectiv final transformarea orasului, in urmatorii doi ani, in statiune balneoclimaterica de interes international, sustine Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova.
Primarul localitatii, Costea Danelus, a declarat ca, in prezent, sunt in derulare doua investitii din fonduri europene. Prima, din fonduri Sapard, este destinata introducerii canalizarii si va fi finalizata in acest an. Cea de a doua este o investitie in turism, din fonduri Phare, in valoare de aproximativ patru milioane euro, care vizeaza dezvoltarea zonei turistice „Baia Verde”.
In cursul saptamanii trecute a avut loc o intrevedere intre Mircea Cosma si primarul localitatii care a avut in vedere creionarea programului „Slanic-oras european si statiune balneoclimaterica internationala”.
Directia de Integrare Europeana si cea de Logistica si Patrimoniu din Consiliul Judetean se vor ocupa de detaliile programului pe care urmeaza sa-l prezinte, intr-o prima forma, pe 15 iulie.
Pentru a obtine statutul de statiune balneoclimaterica internationala, orasul va beneficia de reabilitarea infrastructurii rutiere, reabilitarea retelei de apa si extinderea celei de canalizare, introducerea retelei de gaze, precum si realizarea unei statii de epurare cu treapta biologica si chimica si chiar introducerea energiei neconventionale, a mai precizat Mircea Cosma.
Toate investitiile incluse in ambitiosul program de dezvoltare a Slanicului sunt evaluate la aproximativ 25 milioane euro.
Slanicul este cunoscut, inca din vremea lui Burebista, ca localitate din care se extragea sarea. Aici exista una dintre cele mai mari saline din Europa.
O alta salina in care nu se mai exploateaza sarea a fost transformata intr-un complex muzeal compus din Mina Unirea si Mina Mihai, aflate la o adancime de peste 200 de metri.
In muzeu se afla busturile lui Burebista si Traian, realizate din sare de sculptori locali, precum si bustul lui Mihai Eminescu si o fresca in care este reprezentat Mihai Viteazul pe cal. Totodata, aici se trateaza astmul.
O alta atractie a localitatii o reprezinta cele trei lacuri naturale cu apa sarata „Baia Verde”, „Baia Baciului” si „Baia Rosie” ,unde se trateaza si reumatismul.
Cel mai mare dintre lacuri, ce atrage anual mii de turisti, este „Baia Baciului”, care mai are ca punct de atractie si muntele de sare cunoscut sub numele de „Grota Miresei”, dupa o legenda locala.