Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) anunţă punerea la dispoziţia oricărei persoane interesate a datelor despre posturile vacante sau ocupate la nivelul administraţiei publice din România, pe pagina sa web, www.anfp.gov.ro, la secţiunea Carieră în funcţia publică/ Situaţia funcţiilor publice – date deschise http:/www.anfp.gov.ro/opendata.aspx).

Accesul la informaţii se realizează printr-o funcţionalitate de interogare a bazei de date a Sistemului informatic integrat de management al funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici.

Potrivit sursei citate, căutarea se poate realiza prin aplicarea de filtre – tipul instituţiei publice: teritorial, central sau local; denumirea instituţiei; judeţul de interes; localitatea de interes; situaţia postului: ocupat, temporar ocupat, vacant sau temporar vacante; categorii de funcţii publice; gradul profesional şi clasa; tipul departamentului în care există postul.

„Această decizie cu impact major asupra transparenţei funcţiei publice a fost luată în contextul eforturilor Guvernului de a creşte încrederea cetăţenilor în activitatea administraţiei şi în funcţionarii publici, prin valorificarea potenţialului open data”, susţine ANFP.

Agenţia informează că, în prezent, foloseşte soluţii software, atât în activitatea internă, cât şi în relaţia cu departamentele de resurse umane din instituţiile publice, prin intermediul Sistemului informatic integrat de management al funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici, la care au fost implementate funcţionalităţi noi – Sistemul electronic de gestiune a documentelor, aplicaţia consilierilor de etică etc. ANFP precizează că sistemul a fost creat prin resurse proprii şi a fost dezvoltat prin activităţi în cadrul unor proiecte cu finanţare externă. AGERPRES