Situatia din sanatate, in atentia a cinci institutii guvernamentale

Pe 3 mai a avut loc prima intalnire de lucru a Comisiei interministeriale pentru elaborarea de strategii, identificarea si implementarea de solutii pentru eficientizarea sistemului sanitar din Romania si a fluxurilor financiare legate de Casa Nationala de Sanatate.
Tema luata in discutie a fost noul sistem de compensare a medicamentelor la o luna de la implementare si identificarea masurilor de eficientizare a acestuia. Comisia interministeriala, infiintata prin decizie a Premierului Romaniei, are ca atributii stabilirea directiilor strategice pentru eficientizarea activitatii din domeniul sanatatii, formularea de propuneri pentru promovarea proiectelor de acte normative care au incidenta asupra constituirii si utilizarii fondului national unic de asigurari de sanatate, masuri pentru asigurarea calitatii pachetului de servicii medicale destinate asiguratilor, masuri pentru asigurarea resurselor financiare si reducerea costurilor sistemului de asigurari sociale de sanatate in vederea realizarii echilibrului financiar al fondului, identificarea surselor alternative de finantare a sistemului de sanatate publica si elaborarea montajelor financiare, avizarea proiectelor mai mari de 100.000 euro din domeniul sanatatii.

Din Comisie fac parte presedintele CNAS, prof. univ. dr. Cristian Vladescu alaturi de cate un secretar de stat din Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul Justitiei. Activitatea Comisiei este coordonata de reprezentantul Ministerului Finantelor Publice.