containere-1.jpg Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) din Tulcea a fost realizat în proporţie de 80%, managerul proiectului derulat de Consiliul Judeţean, Mariana Olariu, susţinând că acesta va fi finalizat până la sfârşitul anului.

„Obiectivele de investiţii din cadrul proiectului SMID au fost realizate în proporţie de 80%. Urmează să organizăm licitaţia publică pentru echipamente şi operatori. (…) Tranzacţia pentru echipamente a fost lansată în luna noiembrie a anului trecut, dar am anulat-o din cauză că ofertele primite au fost neconforme, s-au depus contestaţii, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ne-a dat dreptate, o firmă a contestat decizia în instanţă şi acum aşteptăm hotărârea finală pentru reluarea licitaţiei”, a declarat Olariu.

Printre problemele întâmpinate în timpul derulării proiectului de realizare a SMID, pe lângă cele privind contestaţiile primite în urma licitaţiilor, s-au aflat creşterea cotelor Dunării, care a impus stoparea lucrărilor de amenajare a danelor de acostare din Deltă, precum şi problemele legate de racordul la utilităţi.

„Pentru investiţiile de la Măcin şi Isaccea am primit aviz de racordare la o distanţă de 90 de metri de obiective, iar pentru realizarea liniei electrice avem nevoie de hotărâri ale consiliilor locale din cele două oraşe pentru a primi în folosinţă terenurilor respective. Hotărârile vor fi ulterior aprobate şi de CJ”, a mai spus reprezentanta CJ.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri, Petre Ilie, în următoarele luni vor avea loc şi cele două licitaţii pentru stabilirea operatorilor depozitului de deşeuri amenajat la Mihai Bravu şi pentru colectare.

SMID, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu 2007-2013, are o valoare totală de 108.904.821 lei, fără TVA, lucrările realizate cu sprijinul financiar al CJ începând în anul 2014, potrivit managerului de proiect.
Sistemul este unul din cele 32 de proiecte finanţate la nivel naţional în exerciţiul financiar trecut prin POS Mediu şi unul din cele 17 care au fost aprobate pentru fazare, lucrările urmând să se încheie până la finele anului.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene în judeţul Tulcea prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, în conformitate cu practicile şi politicile UE.

Prin proiect, în Delta Dunării se amenajează 10 dane de acostare pentru a asigura transportul deşeurilor din zona umedă pe terasa judeţului, se închid depozitele neconforme de deşeuri din oraşele Sulina, Isaccea şi Măcin, iar în localitatea Mihai Bravu se construieşte un depozit conform de deşeuri şi o staţie de tratare a acestora. AGERPRES