Ministerul Educatiei si Cercetarii, impreuna cu Ambasada Germaniei la Bucuresti au lansat pe 25 aprilie, la sediul Observatorului Seismologic Vrancioaia, de langa satul Plostina, judetul Vrancea, prototipul pentru Sistemul de Avertizare Seismica in Timp Real, destinat, in prima faza, obiectivelor industriale si instalatiilor de interes national cu risc major la cutremurele cu epicentrul in zona Vrancea.
Prototipul este finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii si este rezultatul Proiectului Prioritar nr. 250/2003-2005 din cadrul Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare – Programul National MENER realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, in colaborare cu Universitatea din Karlsruhe, Germania.
Sistemul permite ca in maximum 0,9 – 1,2 secunde (din cele 20-28 secunde pana la sosirea undelor seismice distrugatoare) sa se poata lua urmatoarele masuri preventive:
– blocarea automata a obiectivelor de interes national cu risc major la cutremure puternice (magnitudine de 7 grade pe scara Richter): gazul metan, instalatiile electrice de inalta tensiune, calculatoarele la nivel central, unitatile de stocare a datelor centrale, lifturile aduse intr-o pozitie de siguranta, conductele de petrol si de apa, trenurile de mare viteza, instalatiile aeronautice, rafinarii, etc.;
– activarea mijloacelor de salvare, protectie si interventie: Protectia Civila, personalul si grupurile electrogene din salile de operatii din spitale, bancile de date nationale, instalatiile aeronautice, distributia de energie electrica, apa, etc.
Sunt excluse confuziile sau aprecierile subiective, sistemul fiind in intregime automatizat. Acest sistem va duce in mod cert la salvarea de vieti omenesti si la reducerea pagubelor materiale post-seism.
Sistemul de Avertizare Seismica in Timp Real pentru obiective industriale cu risc major la cutremurele avand ca epicentru zona Vrancea este o realizare stiintifica de exceptie pe plan european, cu aplicabilitate imediata in marirea gradului de siguranta in functionarea obiectivelor ce pot fi afectate de cutremure distrugatoare, oferind, mai ales, un grad sporit de protectie a populatiei Romaniei.