In aceste zile, la Timisoara se afla o delegatie a Fraunhofer Gesellschaft Germania, un grup de companii de cercetare aplicata, de utilitate directa companiilor publice sau private.
Scopul vizitei este demararea cooperarii intre Primaria Municipiului Timisoara, Universitatea Politehnica si renumitul institut de cercetari german in vederea modernizarii, dezvoltarii si cresterii mobilitatii traficului urban din Timisoara.

In cadrul primului seminar, reprezentantii Fraunhofer, IPA, Ai Primariei Timisoara, Universitatii Politehnica, Regionalei CFR, Societatii de Drumuri Municipale, RATT si ai firmelor private de specialitate au stabilit elaborarea unei viziuni privind dezvoltarea viitoare a traficului si transportului urban in Timisoara si zona metropolitana. Partenerii au hotarat sa realizeze o strategie pe termen lung (25-30 de ani) si sa elaboreze un plan de masuri pe termen mediu si scurt: proiecte concrete, termene, valori si responsabilitati, depuneri de cereri de finantare in vederea atragerii de fonduri necesare implementarii proiectului. A fost stabilit graficul de lucru pentru perioada urmatoare, in vederea finalizarii cererilor de finantare pana in luna martie a anului viitor.

In urmatoarele doua saptamani se vor nominaliza managerul general de proiect, echipele de lucru si sefii acestora (vor fi patru echipe: drumuri si cai rutiere, transport urban si metropolitan, cai ferate si aeriene, dezvoltare urbana).
Fraunhofer Gesellschaft beneficiaza de finantare de la guvernul federal german, ca si de la ministerele landurilor pentru a participa in proiecte de cercetare menite sa duca la descoperirea unor solutii inovatoare in probleme care privesc dezvoltarea economica si societatea in general.

Pe tema discutata la Timisoara, Fraunhofer Gesellschaft a elaborat recent un studiu la nivelul intregului stat german, studiu care vizeaza mobilitatea, traficul si transportul urban din punct de vedere al planificarii, realizarii si sigurantei circulatiei. In proiectul de la Timisoara, Fraunhofer se implica atat cu consultanta, cat si cu specialiati din toate cele 36 de institutii Fraunhofer.