Sistem de supraveghere video în centrul istoric al municipiului Slatina, din fonduri europene

video-supraveghere.jpgPrimăria Slatina a finalizat implementarea proiectului referitor la montarea unui sistem de supraveghere video în centrul istoric al oraşului, investiţia fiind una de peste un milion de euro, finanţată din fonduri europene nerambursabile, a precizat administratorul public al municipiului Slatina Minel Prina.

Acesta a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că prin montarea camerelor video în centrul istoric al oraşului este completat sistemul de supraveghere video din municipiu care acum acoperă o suprafaţă mai mare, fiind format dintr-un dispecerat unde sunt monitorizate imaginile şi 167 de camere de luat vederi.

La Slatina este funcţional sistemul de supraveghere video de aproape un an, însă o parte dintre infracţiunile comise în oraş şi înregistrate de camerele stradale pot trece neobservate din cauza personalului insuficient. Chiar şi după finalizarea implementării proiectului derulat cu fonduri europene problema rămâne aceeaşi ca şi în cazul investiţiei făcute din bugetul local, anume personalul insuficient, deoarece sunt încă în vigoare restricţiile privind angajările în sistemul bugetar şi primăria nu poate angaja personal pentru monitorizare.

Minel Prina a mai declarat că în prezent la dispeceratul unde sunt monitorizate imaginile de pe camerele video din oraş lucrează numai şase persoane, toţi angajaţi ai Primăriei şi se ia în calcul posibilitatea externalizării serviciului. Administratorul municipiului Slatina consideră că numărul dispecerilor este foarte mic, deoarece se lucrează în trei schimburi şi cei şase angajaţi au şi zile libere şi concedii, perioade în care la dispecerat rămâne o singură persoană ce vede imagini de pe 167 de camere, prea multe pentru a putea fi observate şi incidentele, eventualele infracţiuni.

Camerele au fost montate în preajma locurilor de joacă pentru copii, în intersecţii şi în preajma staţiilor de autobuz. Costurile întregului sistem se ridică la 5 milioane de lei, în care sunt incluse, pe lângă camerele video, fibra optică, stâlpii de susţinere etc. Camerele au sistem audio-video, infraroşu, se pot mişca la 360 de grade şi au un zoom puternic, putând capta imagini şi de la o distanţă de 300 de metri.

În municipiul Slatina, în centrul istoric, se derulează şi investiţii în infrastructura rutieră şi de utilităţi şi sunt în lucru proiecte pentru reabilitări ale clădirilor monumente istorice. AGERPRES