Sindicatul Liber Independent (SLI) Termoelectrica avertizează, într-un comunicat transmis pe 14 noiembrie, că municipiul Arad ar putea să rămână peste două zile fără căldura în sistem centralizat furnizată de CET Arad. Potrivit sursei citate, începând cu ziua de 16 noiembrie, ora 15,00, CET-ul se va opri întrucât nu va mai primi gaze naturale.

„În ultima săptămână, conducerea CET Arad a trimis două adrese Primarului Municipiului Arad, Gheorghe Falcă şi respectiv Consiliului Local al Municipiului Arad, prin care a notificat faptul că societatea se află în pericolul iminent de a-şi înceta activitatea, cu consecinţa imediată a imposibilităţii furnizării agentului termic consumatorilor de pe raza municipiului Arad”, se afirmă în comunicatul SLI Termoelectrica Arad.

După cum susţin sindicaliştii, către furnizorul de gaze trebuie făcută o plată iumportantă până în data de 16 noiembrie. „Dacă până pe 16 noiembrie nu se va identifica sursa financiară necesară completării diferenţei dintre suma de 8.300.000 existentă deja în conturile CGAZ&Energy Distribuţie şi suma de 17.500.000 lei reprezentând contravaloarea necesarului de gaze care să asigure funcţionarea integrală a lunii noiembrie a.c., după consumarea întregii cantităţi de 48.533 MWh gaz, furnizorul va opri alocarea cantităţilor necesare continuării funcţionării, urmând ca instalaţiile de cogenerare din componenta SC CET Arad SA să fie oprite în momentul consumării întregii cantităţi de gaze gajate”, se precizează în comunicatul sindicatului.

Societatea are încheiate contracte de furnizare şi distribuţie a energiei electrice cu 11 clienţi captivi, agenţi economici importanţi, care nu pot fi alimentaţi cu energie electrică decât din reţeaua CET Arad. „SC CET Arad SA nu a identificat nici o altă sursă financiară care să asigure prelungirea funcţionării după data de 16.11.2018”, se arată în comunicatul sindicatului TERMOELECTRICA din cadrul CET Arad.

Totodată, potrivit sursei citate, CET Arad a comunicat factorilor de decizie că, datorită situaţiei financiare dificile, societatea nu are posibilitatea să asigure protecţia termică a instalaţiilor tehnologice. O parte din personalul calificat din societate se pregăteşte să plece, lucru ce va duce la imposibilitatea de a asigura funcţionarea corespunzătoare a instalaţiilor tehnologice. În momentul opririi funcţionării instalaţiilor, societatea nu va putea asigura nici măcar paza activelor sale.

Fiindu-i solicitat într-o conferinţă de presă un punct de vedere cu privire la situaţia de la CET SA, primarul Gheorghe Falcă a spus că este responsabilitatea PSD Arad pentru această situaţie.

„Doru Lebădă (liderul SLI Termoelectrica din cadrul CET Arad. n.red.) este membru PSD. Aşa după cum ştiţi, Guvernul României nu a acordat bani pentru CET-ul pe cărbuni. Domnul Fifor (senator PSD de Arad. n.red.) a spus că aduce bani, dar nu a adus. De aceea noi vom asigura căldura pentru cetăţenii municipiului Arad. Doru Lebădă nu a venit la întâlnirea cu administraţia. Sindicaliştii au dorit o întâlnire cu PSD-ul şi cu domnul senator Fifor, dar au fost refuzaţi. Noi asigurăm căldura în continuare din CET-ul pe hidrocarburi, care are capacitatea necesară. Se demonstrează încă o dată că cei de la PSD împreună cu liderul de sindicat nu au adus banii şi transmit astfel de mesaje”, a mai spus Gheorghe Falcă.

Pe de altă parte, senatorul Mihai Fifor, lider al PSD Arad, a afirmat, într-un comunicat de presă, că totul pleacă de la „un derapaj grav al primarului Gheorghe Falcă de la atribuţiile care îi sunt conferite de lege”. „Asistăm din nou la un derapaj grav al primarului Gheorghe Falcă de la atribuţiile care îi sunt conferite de lege. De această dată totul este cu atât mai grav cu cât primarul riscă să lase Aradul fără căldură în prag de iarnă. Dacă nu ştie ce are de făcut, îi recomand să citească prevederile art. 62 din Legea nr. 215/2001, care arată fără echivoc faptul că primarul este autoritatea executivă care reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române ori străine, precum şi în justiţie. De asemenea, în exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin.1 lit. c) din art. 63 primarul exercită funcţia de ordonator principal de credite. Deci, primarul Falcă nu se poate ascunde sub tot felul de scuze şi pretexte pentru că legea îi stabileşte clar obligaţiile”, a spus Mihai Fifor.

Acesta a afirmat că problemele de la CET nu sunt noi. „Am stabilit de-a lungul anilor, împreună cu colegii mei parlamentarii PSD de Arad, o serie de contacte la nivel guvernamental pentru a-l ajuta pe primar să rezolve conform legii toate neclarităţile de la CET. Din păcate, în locul soluţiilor, de fiecare dată a fost aleasă demagogia. Până acum, situaţia CET a mai putut fi stabilizată dar de această dată, dacă nu se vor asuma obligaţiile care revin Primăriei şi nu se vor onora de îndată restanţele de plată ale CET, nu mai există căi de salvare. Tragem un ultim semnal de alarmă şi îl somăm pe primarul Gheorghe Falcă să-şi facă datoria pentru că arădenii nu merită să rămână în frig în iarna care se apropie pentru că edilul lor preferă politicianismele ieftine în locul competenţei administrative”, a adăugat Mihai Fifor, senator PSD de Arad. AGERPRES