Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) anunţă pentru săptămâna viitoare declanşarea protestelor, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei sindicale, în cadrul acţiunilor de protest va fi organizat şi un marş către Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului.
Revendicările sindicaliştilor vizează aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, Anexele nr. VI – Familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, inclusiv Anexa nr. VIII – Familia Administraţie (care priveşte personalul contractual), în ceea ce priveşte calculul sporurilor şi indemnizaţiilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie 2023.
De asemenea, se solicită acordarea de asistenţă juridică gratuită poliţiştilor ultragiaţi, de către MAI/unităţile angajatoare, conform Legii ce reglementează Statutul poliţistului, precum şi asigurarea protecţiei juridice a poliţistului, prin modificarea legislaţiei, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv şi închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancţionatorii).
Pe lista cererilor poliţiştilor se mai regăsesc: modernizarea Statutului poliţistului (actualul datează din 2002) şi adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, în concordanţă cu realităţile actuale; actualizarea normei de hrană, în raport cu statisticile oficiale ale INS şi cu prevederile legale în domeniu; actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat poliţiştilor judiciarişti/beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/2017, nu la valorile minime actuale; scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele şase sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP.
În plus, SNPPC solicită obţinerea dreptului constituţional la grevă pentru poliţişti, „deoarece actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria noastră profesională, avantajând forul legislativ, MAI şi Guvernul, care pot decide discreţionar, în funcţie de interesele lor politicianiste, ce drepturi aplică sau nu în sectorul de activitate Ordine Publică”. AGERPRES