Sindicatul Functionarilor Publici declanseaza conflictul de munca pe ramura Administratie Publica

Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) vrea sa declanseze conflictul de munca la nivel national pe ramura Administratie Publica si a inceput sa stranga semnaturi in acest sens, dupa ce guvernul a anuntat ca prelungeste pana la finalul anului inghetarea salariilor bugetarilor.

“Condamnarea bugetarilor la saracie, subordonarea politica si economica a administratiei publice si sfidarea importantei corpului functionarilor publici intr-un stat de drept – functionarii publici fiind garantul stabilitatii si independentei aplicarii legii – ne determina sa declansam, in interes public, conflictul de munca la nivel national pe ramura Administratie Publica”, se arata in comunicatul transmis de SNFP.

In acest sens, sindicatul a declansat actiunea de strangere de semnaturi in vederea demararii actiunilor de protest.

Premierul Emil Boc a anuntat, marti, ca Executivul a prelungit pana la 31 decembrie 2009 actele normative care reglementeaza salarizarea in sectorul bugetar, ceea ce inseamna inghetarea salariilor pentru 2009 in sistemul bugetar. Boc a precizat, insa, ca, in masura in care vor exista resurse financiare, nu este exclusa majorarea salariilor mici.

Primul ministru a mai spus ca guvernul face eforturi pentru a achita salariile si pensiile in perioda crizei economice, argumentand ca majorarile de venituri decise in diverse luni ale anului 2008, cand Romania inregistra crestere economica, trebuie acordate pe tot parcursul anului 2009.

Sindicatul National al Functionarilor Publici sustine ca inghetarea salariilor bugetarilor indica neputinta Guvernului Boc de a atrage venituri la bugetul de stat si “este rezultatul incertitudinii, nepriceperii si incoerentei politicilor guvernamentale care au blocat activitatea institutiilor publice”.

“Incalcand Constitutia prin promovarea OUG 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, reprezentantii Guvernului subordoneaza, atat politic si economic, administratia publica, facand cadou oamenilor de afaceri, bineinteles apropiatilor politici, institutii de control – instrumente in eliminarea concurentei si protejarea propriilor afaceri”, sustin reprezentantii SNFP.

“Constitutia Romaniei, care prin art. 135 prevede ca Statul asigura protectia concurentei loiale, este sfidata de Guvernul Boc cu acceptul, spunem noi, al Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, care prin functia de garant al Constitutiei, ar trebui sa vegheze atat la respectarea acesteia cat si la buna functionare a autoritatilor publice”, se mai arata in comunicat.

Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) reprezinta functionari publici, diplomati, personal cu functii specifice si personal contractual din cadrul sistemului institutional al Ministerului Economiei, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Tineretului si Sportului, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, si in administratia publica locala in Primarii, Prefecturi si Consilii Judetene.