Sindicalistii din Prefectura Dambovita protesteaza fata de schimbarea conducerii institutiei

Sindicatul Functionarilor Publici din Prefectura Dambovita isi exprima ingrijorarea, intr-un document de protest, fata de posibilitatea schimbarii, pe criterii politice, a conducerii prefecturii.

Anuntul facut de PSD Dambovita, conform caruia au fost desemnate persoanele ce pot ocupa functia de subprefect i-a nemultumit pe angajatii prefecturii, care spun ca aceasta functie este apolitica.

”Sindicatul functionarilor publici si personalului contractual din cadrul Prefecturii Dambovita a luat cunostinta, cu profunda ingrijorare, de declaratiile publice ale unor lideri politici locali, care vizeaza posibile incalcari flagrante ale normelor legale ce privesc statutul functionarilor publici, cu referire expresa la inaltii functionari publici (…). Nu dorim sa facem procese de intentie nimanui si speram ca declaratiile publice, la care ne-am referit, nu reprezinta decat o regretabila eroare generata de necunoasterea dispozitiilor legale. In caz contrar, este firesc sa ne manifestam profunda ingrijorare in ce priveste respectarea Constitutiei, a legilor statului roman si a existentei insasi a statului de drept”, se arata in documentul semnat de Sindicatul Functionarilor Publici din Prefectura Dambovita.

Sindicalistii spun ca protestul lor va continua si sub alte forme, daca declaratiile si actiunile politicienilor locali prevad varianta schimbarii pe criterii politice ale prefectului si celor doi subprefecti de Dambovita. ”Daca, insa, luarea noastra de pozitie va ramane fara ecou, ne rezervam dreptul de a apela la alte forme de manifestare sindicala, in intentia vadita de a impune respectarea legilor statului de catre toate structurile, avand in vedere ca, in calitate de functionari publici, suntem chemati sa respectam si sa aplicam, noi insine, norme de drept”, se mai arata in protestul semnat de sindicatul functionarilor din Prefectura Dambovita.

Si organizatia judeteana a PD-L si-a exprimat nemultumirea fata de decizia Comitetul Executiv Judetean al PSD de desemnare a persoanelor pentru functia de subprefect. Vicepresedintele PD-L Dambovita Marin Antonescu spune ca functia este apolitica si nu trebuie sa existe acum discutii despre persoane ce pot veni la conducerea prefecturii.

Reactia PSD la nemultumirea colegilor de coalitie a fost prompta, liderul social democratilor damboviteni Ion Stan precizand ca este vorba despre o desemnare de candidati in interiorul partidului, ce nu are legatura cu consultarea altor formatiuni politice si care nu au fost trimise guvernului. ”Desemnarea de candidaturi s-a facut potrivit statutului PSD, care prevede ca organismul decizional judetean face propuneri de candidati catre Comitetul Executiv National care aproba aceste candidaturi. Noi n-am trimis aceste propuneri catre guvern, noi le-am trimis catre forul de decizie de la nivel national din partidul nostru. Nu ne-am permis sa facem noi propuneri guvernului. Potrivit negocierilor de la nivel national am primit o adresa din partea ‘centrului’ in care ni se spune ca functia de prefect revine PD-L, iar subprefectii PSD si sa facem desemnarea candidatilor in vederea aprobarii acestora in Comitetul Executiv National, care va avea loc saptamana viitoare si care va aproba secretarii de stat, functiile de prefect si subprefect”, a declarat presedintele PSD Dambovita, deputatul Ion Stan.

Impartirea functiilor dintre PSD si PD-L se face pe principiul cine a castigat la localele de anul trecut sefia consiliilor judetene da si prefectul. Acolo unde PD-L va avea prefect, PSD are dreptul sa numeasca doi subprefecti si invers. Numirea noilor prefecti va fi facuta doar de catre premier, odata cu intrarea in Uniunea Europeana prefectii sunt inalti functionari publici si nu au apartenenta politica. Deci, probabil acestia fie isi dau demisia din partid, fie legea va fi modificata.