Sindicaliştii din administraţia publică vor declanşa greva generală pe 5 mai

suciu valeriu.jpgPreşedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că Biroul Executiv al Federaţiei a decis pichetarea Guvernului în 30 aprilie şi declanşarea grevei generale în 5 mai, principala nemulţumire a sindicaliştilor fiind legată de diminuarea veniturilor.

Valer Suciu a spus că Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a decis, miercuri, reluarea acţiunilor de protest care vor începe în 30 aprilie cu pichetarea Guvernului de către 500 până la 1.000 de sindicalişti şi declanşarea grevei generale în administraţia publică locală începând cu 5 mai, pe o perioadă care urmează să fie stabilită la sfârşitul lunii aprilie, într-o şedinţă a Biroului Federal al FNSA.

“Biroul Executiv al FNSA, întrunit astăzi la Timişoara, a hotărât reluarea acţiunilor de protest. Astfel, în 30 aprilie, va fi o pichetare a Guvernului, cu un număr de 500 până la 1.000 de persoane. În 5 mai grevă generală, iar în 29 aprilie, în preziua pichetării, va avea loc şedinţa Biroului Federal, când vom hotărî pe cât timp va fi această grevă generală”, a spus Suciu.

Suciu a afirmat că principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor din administraţia publică sunt legate de reducerea “drastică” a veniturilor faţă de luna decembrie a anului trecut şi nerespectarea contractului colectiv de muncă şi a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile care statuează legalitatea drepturilor prevăzute în aceste contracte.

“La ora actuală, Guvernul, prin Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, încearcă şi a reuşit să diminueze drastic veniturile angajaţilor din administraţia publică locală neluând în seamă contractele colective de muncă, hotărârile judecătoreşti definitive şi executorii legate de aceste contracte, hotărârile consiliilor locale şi ale celor judeţene. Practic nu se mai respectă legea în ţara asta”, a adăugat Suciu.