“Siguranţa pe piaţa construcţiilor în România este domeniul unde ar trebui să se intervină cât mai curând prin modificarea legislaţiei”

mangalagiu_iulian.jpgDeclară Iulian Mangalagiu, CEO Ceramica Iaşi, în interviul acordat Portalului www.EuroUrbanism.ro, pe tema celor mai importante schimbări care ar trebui aduse legislaţiei din domeniul construcţiilor.

“Filosofia de business a companiei Ceramica este să oferim produse de calitate necesare realizării zidăriilor la construcţii, care să dureze în timp şi să ofere siguranţă în exploatare. Pe noi ne interesează să le oferim clienţilor noştri ceea ce îşi doresc, adică o casă solidă şi sigură la costuri cât mai mici.

Cu această filosofie în minte, am fost surprins anul trecut când am aflat că legea 10 din 1995 privind calitatea în construcţii nu se aplică decât în zona urbană, lăsând nesupravegheată mai mult de 60% din piaţa construcţiilor rezidenţiale din România.

Prin neaplicarea legii în zonele rurale se elimină controlul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) asupra construcţiilor de la sate, control care asigură îndeplinirea cerinţelor de calitate în construcţii şi poate ajuta la reducerea pagubelor materiale care apar în cazul producerii unor catastrofe naturale.

Un alt element legat de lipsa controlului ISC este folosirea în zonele rurale a unor materiale de zidărie care nu întrunesc calităţile necesare modului în care sunt utilizate. Spre exemplu, conform cu P100 pentru zidărie portantă se poate folosi ca material de zidărie numai acel produs care are cel puţin 7.5N/mm2 rezistenţă la compresiune. În piaţă, la ora actuală, putem găsi peste zece produse de zidărie neportante care sunt folosite la zidărie portantă şi acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

Se ajunge în acest punct, fie din cauza ignoranţei consumatorului, fie datorită informaţiilor greşite furnizate prin intermediul marcajelor CE. Un exemplu ar fi un bloc ceramic ce are un volum de goluri de 55% şi este recomandat de către producător ca fiind potrivit pentru utilizarea la zidării portante în contradicţie cu prevederile normativelor în vigoare ce stipulează un volum de goluri de maxim 50% pentru astfel de zidării.

Cunosc câteva cazuri în care, în urma unor sesizări ale consumatorilor legate de unele produse de pe piaţă, ISC doar a atenţionat producătorii care încălcau normele şi nu a luat măsuri pentru a elimina de pe piaţă produsele neconforme cu standardele.

La ora actuală există pârghia legală pentru a se dispune retragerea de la comercializare a produselor care nu respectă normele, fie prin informaţii greşite înscrise pe marcajele CE, fie prin declaraţiile greşite ale producătorilor legate de domeniul de utilizare a produselor, însă nimeni nu face nimic în această privinţă.
Avem cel puţin două cazuri în care, conform legilor şi normativelor actuale în vigoare, dacă ar fi să le respectăm, respectivele produse ar trebui să fie retrase de la comercializare:
1. Anumite variante de BCA care nu au rezistenţa la compresiune minim acceptată pentru zidării portante şi neportante
2. Anumite cărămizi la care procentajul de goluri este mai mare de 50% şi sunt promovate ca fiind materiale pentru zidării portante.

De cele mai multe ori, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu are resursele pentru a face cercetările necesare pentru ca în România să se construiască corect şi durabil. Inspectorii nu sunt dotaţi cu mijloace specifice executării inspecţiilor şi se poate ca numărul lor să nu fie suficient pentru a acoperi întreg teritoriul ţării.

Din punctul meu de vedere, pentru a putea avea linişte şi siguranţă în momentul în care se construieşte, propun ca pârghia legală existentă, ISC, să primească din partea statului atenţia şi resursele specifice necesare pentru a se autosesiza la încălcările legilor şi normativelor în vigoare. ISC trebuie să urmărească cu diligenţă implementarea măsurilor care să ducă la rectificarea abaterilor de la normative, măsuri care pot varia de la retragerea mărfii de pe piaţă până la oprirea producţiei şi intrarea în conformitate a producătorului.

De asemenea, propun urgentarea aprobării proiectului de lege care modifică legea 10 din 1995 prin mărirea arealului la care aceasta se aplică şi în mediul rural, ceea ce va duce la creşterea calităţii în domeniul construcţiilor şi evitarea unor posibile catastrofe în cazul unor calamităţi naturale”.

caramizi_arse.jpg

Despre Iulian Mangalagiu şi Ceramica Iaşi
Ceramica Iaşi este unul dintre liderii pieţei româneşti ai materialelor pentru zidărie şi finisaje. Compania are în spate o experienţă de 40 de ani şi un număr de peste 200 de angajaţi, fiind recunoscută pe piaţa de profil pentru calitatea superioară a produselor sale, gama diversificată oferită şi rezistenţa la compresiune a materialelor pentru zidărie.

Ceramica Iaşi şi-a mărit numărul de produse şi capacitatea de producţie, investind peste 30 milioane de euro în cea mai modernă linie de producţie a blocurilor ceramice din Europa de Est.

Brikston, brand lansat în toamna anului 2008, este marca de cărămizi şi blocuri ceramice produse de Ceramica Iaşi şi reprezintă peste 90% din cifra de afaceri a companiei.
Acţionar majoritar în cadrul Ceramica este, din iulie 2007, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii care acţionează pe piaţa românească, Advent Internaţional.

Iulian Mangalagiu conduce Ceramica Iaşi din septembrie 2007. Înainte de a deveni directorul general al Ceramica Iaşi, Iulian Mangalagiu a fost directorul Diviziei Adezivi de la Henkel România şi directorul de marketing şi vânzări de la Rigips România.