Municipiul Sighişoara va avea din luna septembrie un centru naţional de informare şi promovare turistică, în baza unui proiect cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Regional, pe axa de dezvoltare durabilă şi promovare a turismului, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighişoara, Anca Silvia Raţiu.
Potrivit acesteia, Centrul de Informare şi Promovare Turistică va funcţiona în Cetatea Medievală a Sighişoarei şi va fi interconectat cu celelalte nouă centre gândite în 2012 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Valoarea totală a proiectului pentru construcţia şi dotarea centrului din Sighişoara este de peste 1,8 milioane de lei, din care 1,1 milioane de lei reprezintă valoarea nerambursabilă care este finanţată din FEDR, 196.356,24 lei va fi suportată din bugetul naţional, iar peste 30.000 lei de către Primăria Sighişoara.
Anca Silvia Raţiu a precizat că obiectivul general al proiectului este promovarea Sighişoarei ca valoare istorică, arhitectonică şi culturală, pe plan naţional şi internaţional în scopul creşterii atractivităţii acesteia ca destinaţie turistică şi a creşterii numărului de turişti. “Prin acest centru se urmăreşte realizarea unui cadru organizat pentru eficientizarea promovării patrimoniului Sighişoarei şi creşterea cu 30% a colaborării cu actorii din turism (…) Realizarea unui cadru organizaţional necesar pentru promovarea valorilor Sighişoarei se poate îndeplini prin crearea unui centru de informare şi promovare turistică într-o zonă cu un aflux ridicat de turişti, accesibil acestora. Spaţiul de desfăşurare a activităţii va fi dotat cu echipamente necesare unei bune desfăşurări a activităţii şi cu un personal calificat care să acopere toate domeniile de activitate din cadrul centrului (marketing, bază de date, materiale de promovare, etc.)”, a precizat reprezentanta Primăriei Sighişoara.
Centrul de informare turistică va fi situat la parterul Sălii ‘Ciprian Porumbescu’, va cuprinde un birou pentru informarea turiştilor, două birouri pentru personalul centrului, o sală de conferinţe unde personalul centrului va organiza diverse evenimente turistice, o sală pentru organizarea de expoziţii şi realizarea diferitelor prezentări pentru turişti.
Anual Cetatea Medievală din Sighişoara este vizitată de peste 300.000 de turişti, afluxul cel mai mare, peste 30.000 în doar trei zile, înregistrându-se în perioada Festivalului Sighişoara Medievală, programat anual la sfârşitul lunii iulie. AGERPRES