sibiu_generica.jpgSibiul este primul judeţ din România care va fi Regiune Gastronomică Europeană, în 2019, alături de regiunea Egeea de Sud (Grecia), a anunţat joi, la Palatul Brukenthal, Diane Dodd, preşedintele Institutului Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Artă şi Turism şi al juriului internaţional care a luat decizia.

Sibiul a fost ales Regiune Gastronomică Europeană nu doar pentru că aici se poate mânca bine, sănătos şi variat, dar a contat foarte mult că a avut succes ca şi Capitală Culturală Europeană în 2007.
„Experienţa voastră în urma Capitalei Culturale Europene nu a putut decât să ne ajute să ne îmbogăţim şi noi”, a declarat Diane Dodd, la conferinţa de presă.

Anunţul oficial a fost făcut joi, la Palatul Brukenthal din Sibiu, unde specialiştii au degustat produse tradiţionale din Sibiu şi din Egeea de Sud, după ce au analizat documentele din dosarele de candidatură.

Autorităţile din Sibiu promit că statutul de Regiune Gastronomică Europeană va aduce mai mulţi turişti, va dezvolta economia locală şi îi va face şi pe localnici să mănânce mai bine, dar mai ales, mai sănătos.
„Nu putem să ne oprim la nivelul Capitalei Culturale Europene, care a fost un succes imens, dar cred că trebuie să ne dorim mai mult. Este un pas înainte. În primul rând va duce la o dezvoltare economică a regiunii, mă refer în primul rând la încurajarea micilor producători. (…) Eu zic că va fi un succes”, a precizat pentru AGERPRES, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, care a adăugat că acest titlu va aduce cu siguranţă mai turişti în zonă.

Dacă în 2007-2008, municipiul Sibiu a cunoscut o explozie a turismului, înregistrând cifra record de aproape un milion de turişti într-un an, acum, miza este ca turiştii să vină să vadă tot judeţul, iar produsele tradiţionale de aici să ajungă în restul Europei.

„Este o oportunitate pe care merită să o exploatăm. Ne bucură rezultatul selecţiei de astăzi. Pe lângă faptul că Sibiul, ca şi oraş, ca şi judeţ, are multe locuri frumoase de văzut – istorie, cultură, vine în plus şi aduce gustul deosebit al produselor tradiţionale româneşti, gust care va trece dincolo de graniţele ţării noastre şi va ajunge în toată lumea”, a declarat pentru AGERPRES, Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Sibiu Regiune Gastronomică Europeană înseamnă pentru gurmanzi că aici se va mânca şi mai bine şi mai sănătos în următorii ani.

„Nu vom mânca numai mai bine, ci şi mai sănătos. Vom mânca produse din gospodării, ecologice, proaspete şi acesta este un alt scop pe care şi-l propune proiectul. Dacă în 2007 în centrul atenţiei era municipiul Sibiu, acum programul se extinde asupra întregii zone”, a explicat Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Potrivit acesteia, 8 milioane de euro din bugetul public urmează să fie investiţi pentru pregătirea Regiunii Gastronomice Sibiu.

Unul dintre producătorii locali din Mărginimea Sibiului, proprietar de pensiune , care îşi ademeneşte oaspeţii cu un meniu variat, a prezentat o parte din acesta, joi, juriului internaţional prezent la Sibiu.

„Încercăm să facem cunoscut cocoloşul tradiţional, tocăniţa, tochitura, brânza telemea, salamurile şi muşchiuleţii afumaţi produşi în curţile oamenilor”, a declarat joi, Norica Gligorea, proprietar de pensiune din Mărginimea Sibiului. AGERPRES