Sibiul: primaria a imprumutat 15 milioane de euro de la BERD

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis (foto), si Thomas Maier, director BERD responsabil cu domeniu infrastructura municipala si de mediu, au semnat documentele pentru un imprumut de 15 milioane euro, destinat reabilitarii infrastructurii de transport a orasului, in contextul programului “Sibiu, capitala culturala europeana, 2007”.
Dupa semnarea documentelor, Thomas Maier a declarat: “Sibiul este un oras unde BERD a inceput sa activeze relativ tarziu, insa, dupa ce anul trecut am semnat cu municipalitatea sibiana imprumutul pentru reabilitarea sistemelor de apa si canalizare, am stabilit in acest an recordul de operativitate. Primaria a lucrat atat de repede, incat am reusit sa definitivam intr-un interval record documentatia de imprumut. Doresc Sibiului sa primeasca banii cat mai repede, sa se poata apuca de lucrari, astfel incat obiectivele sa fie gata pana in 2007”.

Primarul Klaus Johannis a aratat ca operativitatea s-a datorat atat angajatilor din primarie, cat si consultantilor, care au abordat documentatia ca pe o prioritate. “Apelam din nou la partenerul nostru BERD, deoarece ofera conditii foarte bune de imprumut si in acelasi timp si programe de consultanta pentru a ne pune in aplicare planurile. Dorim sa parcurgem procedurile ramase in acelasi ritm rapid, pentru ca in septembrie sa organizam licitatia si sa incepem lucrul la Piata Garii si sistemele de iluminat, urmand ca, in functie de vreme, sa pornim si lucrul la strazi, pana in primavara viitoare”.

Dupa semnarea imprumutului, Consiliul Local a votat, in unanimitate, documentul de imprumut. Imprumutul acordat de BERD survine numirii orasului Sibiu drept capitala culturala europeana in 2007. Modernizarea urbana a fost de curand inceputa in centrul istoric al orasului. Imprumutul BERD va contribui la imbunatatirea soselelor, la reabilitarea Pietei Garii, care va deveni principala cale de acces catre oras. O alta componenta a imprumutului o constituie finantarea iluminatului cladirilor istorice. Fondurile de cooperare tehnica vor fi oferite de Austria, Luxembourg si SUA, pentru a ajuta orasul la pregatirea si administrarea proiectelor, si pentru mai buna exploatare a regiei de transport, incluzand modalitatile de promovare a implicarii sectorului privat in acest domeniu. Scopul proiectului este asistarea municipalitatilor in vederea pregatirii si accederii catre finantare europeana pentru infrastructura.