mangalagiu_iulian.jpgIulian Mangalagiu, CEO Ceramica Iaşi, vorbeşte într-un interviu acordat Portalului www.eurourbanism.ro despre aşteptările producătorilor de cărămidă, despre impactul nefavorabil al instabilităţii politice asupra sectorului construcţiilor şi economiei în general.

Institutul Naţional de Statistică a prezentat recent cifrele statistice, în domeniul construcţiilor, pentru primul semestru al anului 2012. Conform acestor cifre, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,5%, respectiv cu 7,7%.

Cifrele publicate de INS, care fac referire la evoluţia pieţei construcţiilor în primul semestru al anului, reflectă o imagine de ansamblu, din întreaga arie a construcţiilor. O creştere de 7,5%, 7,7% strict pentru piaţa materialelor de zidărie ar fi o veste îmbucurătoare. Din păcate, pentru producătorii din piaţa materialelor de zidărie această creştere este datorată segmentului construcţiilor inginereşti, care au crescut cu aproximativ 18.7% faţă de aceaaşi perioadă a anului trecut.

Ca producător de cărămidă, Brikston este influenţat în mod direct de evoluţia construcţiilor rezidenţiale, şi într-o mică măsură evoluţia construcţiilor nerezidenţiale. Conform datelor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, în ramura construcţiilor rezidenţialelor, în primul semestru al anului 2012 scăderea a fost de 13,5%, trendul descendent făcându-şi prezenţa şi afectând şi volumul construcţiilor nerezidenţialelor, însă nu la acelaşi nivel, cu 2,5%.

Totuşi, cifra de afaceri din primul semestru al anului 2012 ne-a arătat că, în pofida contextului din ultimii 4 ani, nefavorabil producătorilor de materiale de construcţii, atunci când te dedici cu seriozitate, te adaptezi şi investeşti continuu în ceea ce piaţa are nevoie, în calitatea produselor şi serviciilor pe care le oferi, pot fi obţinute şi rezultate. În ciuda trendului de scădere a pieţei, în prima jumătate a anului am reuşit să egalăm performanţa anului anterior.

În 2012 se preconizează o scădere a pieţei construcţiilor cu încă 7-10% faţă de anul precedent

Guvernul a modificat recent, în scădere, estimarea de creştere economică pentru România, de la 1,5% la 1,2% din PIB.

Din declaraţiile membrilor guvernului am înţeles că revizuirea în scădere a PIB-ului vine ca o consecinţă a două aspecte: din cauza secetei, care afectează considerabil agricultura, şi din cauza optimismului în ceea ce priveşte fondurile încasate efectiv de la Uniunea Europeană.
Cele două aspecte nu sunt îmbucurătoare pentru evoluţia pe termen lung a sectorului economic şi afectează şi piaţa construcţiilor din România în mod direct. Contrar situaţiei agricole îngrijorătoare, lipsa precipitaţiilor favorizează construcţiile. Pe de o parte avantajul vine pentru cei ce construiesc, echipele sau firmele de construcţii care, datorită condiţiilor meteorologice îşi pot finaliza proiectele într-un timp mai scurt şi au posibilitatea de a demara mai multe lucrări în acest an. Dintr-o altă direcţie, cel avantajat este şi beneficiarul, care poate să aibă o construcţie ridicată într-un interval redus de timp. Însă acest aspect pozitiv pentru piaţa construcţiilor poate fi umbrit de instabilitatea politică prin care trece România.

Pentru întregul an 2012 estimările în ceea ce priveşte piaţa de cărămizi pot fi făcute doar în contextul anului anterior şi a circumstanţelor politice actuale. În ceea ce priveşte primul aspect, raportat la 2011, în 2012 se preconizează o scădere a pieţei construcţiilor cu încă 7-10% faţă de anul precedent.

Cu toate acestea, din cauza împrejurărilor politice şi până la o stabilizare a acestora, estimările devin incerte. Factorii care au un cuvânt puternic de spus în ceea ce priveşte trendul pieţei şi al companiei nu sunt neapărat de factură economică, ci ţin de încrederea oamenilor în viitor. Schimbările şi instabilitatea politică din ultimele luni se anunţă a avea în continuare un impact nefavorabil asupra economiei şi asupra noastră. Actualele vârtejuri politice pun piedici economiei, fapt care se răsfrânge deopotrivă în încrederea celor ce doresc să investească în construirea unui imobil sau a unor ansamble rezidenţiale, şi în costurile de finanţare a pieţei construcţiilor, ca parte integrantă a economiei. Efectul se va vedea în special în zonele rezidenţiale şi nerezidenţiale care depind în mod preponderent de investiţiile sectorului privat, spre deosebire de sectorul construcţiilor inginereşti care ţin de investiţiile autorităţilor

În Romania mai sunt necesare minim 800, 000 de locuinţe în acest moment

Compania de cercetare Global Industry Analysts Inc (GIA), din SUA, susţine că în ciuda condiţiilor vitrege din ultimii ani, marcaţi de criza globală, piaţa mondială de cărămidă va continua să evolueze în următorii ani, urmând a ajunge în 2015 la 182,6 miliarde USD.

O estimare pe termen de lung în ceea ce priveşte piaţa de cărămidă din România este dificil de realizat. Ne aşteptăm ca până în 2015 să asistăm la o creştere a acesteia, însă cât de mult sau care va fi ritmul acestei creşteri este dificil de spus. Contextul economic instabil din prezent, datorat, într-o mare parte, circumstanţelor politice dar şi sociale actuale, ne poziţionează, ca piaţă de cărămidă şi de materiale de zidărie deopotrivă, în expectativă iar până la o stabilizare şi o reluare pe un făgaş normal a activităţilor în construcţii mai trebuie să treacă o perioadă bună.
Ceea ce poate fi afirmat cu certitudine şi este valabil pentru construcţiile rezidenţiale este că, la nivel naţional, nevoia de locuinţe este una ridicată, în România fiind necesare în momentul de faţă peste 800 000 de noi locuinţe. Totuşi, cât de mult este cărămida o opţiune pentru români rămâne să vedem ţinând cont de oferta din următorii 3 ani, cu precădere de evoluţia preţurilor.