Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a declarat miercuri, la Bistriţa, că modificările anunţate în legătură cu statutul prefecţilor şi subprefecţilor sunt în concordanţă cu strategia funcţiei publice adoptată anul trecut de Guvernul Cioloş, în consens cu Comisia Europeană.

„Anul trecut, guvernul anterior a adoptat o strategie a funcţiei publice, în consens cu reprezentanţii Comisiei Europene. Primul punct în această strategie se referă la prefect şi subprefect – funcţii de demnitate publică. Guvernul Grindeanu, prin programul de guvernare, a preluat elementele strategiei adoptate anul anterior şi a instituit exact acelaşi element: prefect şi subprefect – funcţii de demnitate publică. În acest sens se va modifica Legea 188, cu statutul funcţionarului public, Legea 340 – legea prefectului. Vorbim despre funcţii de demnitate publică, adică secretar de stat şi subsecretar de stat: prefectul – secretar de stat, subprefectul – subsecretar de stat”, a spus Shhaideh.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, care conduce şi filiala judeţeană a PSD, a ţinut să precizeze că în acest mod „se va ieşi din minciuna” legată de înalţii funcţionari publici.

„Mai pe româneşte, ieşim din minciuna în care stăm de vreo 13 ani, că avem înalt funcţionar public şi fiecare partid, când a venit la guvernare, i-a făcut ba inspectori guvernamentali, ba i-a detaşat, ba i-a mutat. Cred că argumentul – vă răspund eu politic, că doamna viceprim-ministru nu face politică: cred că asumarea acestor demnitari de la nivelul judeţelor este una foarte corectă şi eu cred că, atunci când pleacă un guvern, pleacă şi cu reprezentantul lui în teritoriu, şi când vine un guvern, vine şi cu reprezentantul lui în teritoriu, care nu face altceva decât, coordonând instituţiile deconcentrate, să urmărească implementarea programului de guvernare”, a afirmat Moldovan. AGERPRES