Claudiu Maior, consilier local în Târgu Mureş, a depus, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, o plângere penală împotriva primarului municipiului reşedinţă de judeţ, Soos Zoltan, a preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, şi împotriva conducerii Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect, pentru atribuirea noului contract de salubritate.

Autorul plângerii susţine că, în calitatea sa de consilier local, ar fi votat o variantă de contract în cadrul CL Târgu Mureş şi că în contractul de delegare a gestionării deşeurilor, semnat recent de ADI Ecolect cu noul operator, ar fi apărut o serie de inadvertenţe.

„Am venit să depun o plângere împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean, ADI Ecolect, a autorilor necunoscuţi, a liderilor administraţiei publice locale pentru ceea ce am văzut în ultimii 2 ani. Una votăm şi alta se întâmplă în momentul semnării contractului. Şi aici o să vă dau doar câteva indicii, ca să nu le spun altfel. Normal ele sunt nişte falsuri în acte publice, sunt nişte neconcordanţe, dar cu toate astea noi aşteptăm ca cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie să ne spună punctul de vedere. (…) Aceste puncte şi tot ce vedeţi aici, file întregi au fost scoase din contractul votat de către Primăria Municipiului Târgu Mureş. Nu mă poate duce la altceva cu gândul decât că cineva din Consiliul Judeţean sau de la Primăria Municipiului Târgu Mureş sau din altă parte nu şi-a dorit decât să facă în aşa fel încât o societate să câştige această licitaţie”, a declarat Claudiu Maior.

El arată că un exemplu ar fi articolul referitor la perioada de mobilizare şi data de începere a operării, care ar fi fost modificat, dar că exemplele ar fi numeroase.

„Deci nu mai există perioadă de mobilizare, nu mai există, acesta este unul dintre subiecte. Sunt lucruri care astăzi nu mai există în contractul votat, de exemplu, la alineatul 10. Pe durata perioadei de mobilizare, care aţi văzut că a fost, părţile îşi vor asuma toate obligaţiile necesare şi vor depune toate diligenţele pentru ca prestarea serviciului să poată începe conform celor prevăzute în caietul de sarcini. La ora actuală aţi văzut ce se întâmplă în Târgu Mureş. Nu au maşini, nu au oameni, utilajele sunt o mare parte din ele fără euro 6. (…) Din punctul meu de vedere, este abuz în serviciu, fals, uz de fals. Vă daţi seama că toate plăţile care se efectuează astăzi sunt un prejudiciu cauzat. Am cerut în plângerea penală ca în cazul în care cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie vor spune că ceea ce am sesizat prin avocat este legal, să se instituie şi un cont în care să fie blocate aceste sume, care la ora actuală sunt prejudiciu adus şi Primăriei municipiului Târgu Mureş, dar şi celorlalte primării”, a afirmat acesta.

Directorul ADI Ecolect Mureş, Andrea Toth, a declarat presei, marţi, că va formula un punct de vedere după ce va primi de la DNA informaţii cu privire la plângerea depusă şi va pune la dispoziţia procurorilor orice document ar putea să fie solicitat.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureş a semnat, în 27 iunie, contractul de colectare a deşeurilor pentru zona 2 Mureş, care cuprinde municipiul Târgu Mureş şi alte 18 unităţi administrativ-teritoriale, cu Asocierea Polaris M. Holding – Urban Grup Environment, după aproape trei luni de la rezilierea contractului cu vechiul operator, ca urmare a nerespectării graficelor de ridicare a gunoiului.

Disfuncţionalităţile în ridicarea gunoiului la Târgu Mureş şi în celelalte 18 unităţi administrativ-teritoriale cuprinse în zona a 2-a în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţ au apărut în urma schimbării operatorului, după licitaţie, începând cu data de 4 noiembrie 2022, motiv pentru care ADI Ecolect a decis rezilierea contractului cu societatea câştigătoare.

Din data de 4 aprilie 2023 şi până în momentul atribuirii noului contract de salubrizare, toate cele 19 UAT-uri, inclusiv municipiul Târgu Mureş, au rămas fără serviciul de colectare a deşeurilor, ulterior acesta fiind delegat temporar unui operator local. AGERPRES