Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) va fi operational incepand de anul viitor si in judetul Covasna.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Henning Laszlo, a declarat ca judetul Covasna a depus la Agentia de Dezvoltare Regionala 7 Centru un proiect comun impreuna cu judetele Alba, Brasov, Harghita, Mures si Sibiu, in scopul obtinerii finantarii pentru achizitionarea masinilor si a aparaturii necesare pentru imbunatatirea interventiilor.

Proiectul prevede, printre altele, dotarea Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din cele sase judete cu autospeciale cu apa si spuma, autospeciale pentru descarcerari grele si cate patru autospeciale complexe de interventie. Potrivit lui Henning Laszlo, SMURD va deveni operational in judetul Covasna de anul viitor, iar pana in anul 2013 vor fi schimbate toate autospecialele pompierilor in dotarea carora se afla si masini vechi de peste 30 de ani.

SMURD a fost infiintat experimental in septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva din Targu Mures, ca un sistem pentru asigurarea asistentei medicale calificate in situatii de urgenta. La inceput, acesta a functionat in totalitate cu voluntari, in principal studenti de la Facultatea de medicina din Targu Mures, doctori si voluntari ai Crucii Rosii, sub directa coordonare a medicului Raed Arafat. In noiembrie 1992, ca urmare a recunoasterii meritelor, acest serviciu a primit din partea Ministerului Sanatatii un statut oficial, iar din anul 2001 face parte din dispeceratul integrat 112, care deserveste pe langa SMURD si Pompierii, Politia si Ambulanta.