suceava_primaria.jpgServiciul public de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava se dovedeşte a fi neatractiv pentru operatorii de profil, în condiţiile în care prima etapă a licitaţiei pentru concesionare, ce a avut loc joi, la Primăria Suceava, s-a soldat cu eşec.

Pentru ca licitaţia să fi fost validată erau necesare trei oferte eligibile, însă joi, au fost depuse doar două, una din partea actualului operator al sistemului, al cărui unic acţionar este Consiliul Local, SC Termica SA, aflată în insolvenţă, şi alta din partea firmei Thermonet ai cărei acţionari sunt Elsaco Botoşani şi Adrem Invest Bucureşti. Aceasta din urmă deţine pachetul majoritar de acţiuni la societatea Bionergy SRL Suceava, ce operează noua centrală termică pe gaz şi biomasă a municipiului Suceava.

Potrivit viceprimarului Sucevei, Lucian Harşovschi, membru în comisia de licitaţie, în aceste condiţii va urma o a doua etapă, până la jumătatea lunii mai, când, cel mai probabil, va veni cu ofertă şi noua societate a municipalităţii, Transagent SRL, al cărei acţionar unic este Consiliul Local.

Harşovschi a spus că Transagent SRL a fost înregistrată la Registrul Comerţului şi urmează să solicite de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Servicii Comunale licenţă temporară pentru operarea sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic.

Viceprimarul sucevean a precizat că, dacă nici a doua etapă a licitaţiei nu va fi adjudecată de nimeni, va urma procedura negocierii directe cu firmele care au depus oferte eligibile.

Este al doilea an consecutiv când municipalitatea încearcă, prin licitaţie, concesionarea serviciului de transport şi distribuţie a agentului termic. În 2014, la prima etapă a licitaţiei s-au înscris tot firmele SC Termica SA şi Thermonet. La negocierea directă, SC Termica SA a fost descalificată, oferta acesteia fiind considerată neeligibilă. Şi în oferta Thermonet comisia de licitaţie a identificat atunci neregularităţi, astfel încât nu s-a putut desemna un nou operator pentru transportul şi distribuţia energiei termice. AGERPRES