cet braila.jpgServiciul de termoficare din municipiul Brăila va fi scos pentru a doua oară la licitaţie, după ce la prima încercare, care a avut loc luna trecută, nu s-a prezentat niciun ofertant. SC CET SA Brăila a ajuns la un pas de declararea insolvenţei şi falimentului din cauza situaţiei economico-financiare grave în care se află.

La 31 mai 2013, societatea înregistra datorii de 76,6 milioane lei, din care 38,8 milioane lei sunt datorii la bugetul de stat şi asigurările sociale, iar 10 milioane lei la furnizorul de gaz „Alpha Metal” Bucureşti. La rândul său, CET are de recuperat 16 milioane de lei, din care 12,4 milioane de lei numai de la populaţie.

Salariaţii CET Brăila au pichetat săptămâna trecută sediul societăţii, în semn de protest că nu şi-au mai primit de cinci luni salariile şi de nouă luni bonurile de masă. CET Brăila are în plan disponibilizarea a 140 de salariaţi, care vor încasa plăţi compensatorii, iar în statele de plată vor mai rămâne doar 84 de angajaţi.

Peste 700 de abonaţi ai CET Brăila vor fi debranşaţi forţat în această vară de la sistemul public de termoficare, decizie pe care operatorul a luat-o din motive de eficienţă economică, pentru a-şi controla şi reduce pierderile.

Potrivit hotărârii de Consiliu Local Municipal, ar urma să fie închise 33 de puncte termice, la care sunt arondate 697 de apartamente, plus şase centrale termice, cu un număr de 31 apartamente, în total 728 de apartamente. Pentru familiile care vor fi debranşate, municipalitatea va lua în discuţie acordarea unei forme de sprijin financiar pentru achiziţia unei centrale de apartament.

Odată cu cele 700 de apartamente, CET renunţă şi la marii abonaţi – instituţii publice precum Prefectură, Finanţele Publice locale, Arhivele Naţionale, unităţi militare, inclusiv unităţi de învăţământ. În toamna trecută, CET Brăila a decis că nu mai poate furniza în condiţii de eficienţă energie termică pentru consumatorii din cartierele Vidin şi Progresul, alături de alte câteva zone mai mici din oraş. Au fost debranşate forţat 200 de apartamente, pentru care s-a acordat un sprijin direct de 1.800 lei pentru o centrală murală şi 800 de lei pentru cumpărarea unui convector. AGERPRES