Cetăţenii pot monitoriza în timp real, pe internet, activitatea de salubrizare din municipiul Focşani, fie că este vorba de ridicarea gunoiului menajer sau de măturarea străzilor din oraş, potrivit reprezentanţilor societăţii Salubrizare şi Servicii Publice Focşani.
„Activitatea de salubrizare în Focşani la acest moment este foarte bine organizată. Toate utilajele pe care noi le avem în dotare şi care îşi desfăşoară activitatea la nivelul municipiului Focşani sunt monitorizate prin GPS. Fiecare utilaj are un traseu bine stabilit. Pentru a vedea în permanenţă ce se întâmplă la nivelul municipiului Focşani, am lansat pe site-ul nostru acces liber la aceste forme de monitorizare şi în orice moment, orice cetăţean poate şti unde s-a măturat. Acelaşi lucru se întâmplă şi la gunoiul menajer, astfel încât să nu existe dubii că am fost sau nu pe strada respectivă, la adresa respectivă. Cetăţenii pot vedea în timp real când a fost ridicat gunoiul, câţi kilometri s-au măturat şi aşa mai departe”, a declarat directorul societăţii Salubrizare şi Servicii Publice Focşani, Adrian Vulpoiu.
El a precizat că societatea caută soluţii atât pentru eficientizarea activităţii de salubrizare stradală, cât şi pentru cea de ridicare şi depozitare a gunoiului menajer.
„În municipiul Focşani se lucrează într-un ritm intens pentru refacerea infrastructurii stradale şi sperăm ca în cel mai scurt timp aceste lucrări să se termine. Atunci şi ridicarea gunoiului menajer şi salubrizarea la nivelul municipiului Focşani vor fi altfel. Încercăm să facem investiţii astfel încât cel puţin 90% din salubrizarea străzilor să fie mecanizată. De asemenea, avem în plan investiţii şi pentru eficientizarea serviciului de ridicare a gunoiului menajer”, a precizat Vulpoiu.
Factura pentru salubrizare stradală este în medie de circa 800.000 de lei pe lună, în timp depozitarea gunoiului menajer costă societatea circa 1,4 milioane lei lunar.
Tariful pentru gunoiul menajer s-a majorat cu aproape 20% în Focşani
Depozitarea gunoiului menajer în municipiul Focşani s-a majorat cu aproape 20% în iulie faţă de luna anterioară, motivele fiind creşterea costurilor de depozitare, precum şi a salariilor începând cu luna ianuarie a acestui an, potrivit reprezentanţilor societăţii Salubrizare şi Servicii Publice Focşani.
„Tariful pentru gunoiul menajer s-a mărit din cauza creşterilor de depozitare. Faţă de anul trecut, când depozitarea costa 128 de lei pe tonă, anul acesta, începând cu 1 ianuarie, costă 160 de lei pe tonă. De asemenea, un alt aspect îl reprezintă creşterea salariilor de la 1 ianuarie, care înseamnă circa 17%. Toate aceste aspecte au trebuit incluse în noua modalitate de calcul al facturii. Taxa de mediu din factură a existat şi înainte, doar că a fost inclusă în tariful total, nu era evidenţiată în factură ca atare. La acest moment, taxa este de 80 de lei pe tona de gunoi depozitată şi se raportează la cantitatea de gunoi colectată la nivelul municipiului Focşani, depozitată la rampa de gunoi, ţinând cont de numărul de persoane cu care societatea noastră are contract. În medie, creşterea se situează la aproape 20%, aceasta regăsindu-se în facturile pe care abonaţii le-au primit începând cu luna în curs”, a declarat directorul societăţii Salubrizare şi Servicii Publice Focşani, Adrian Vulpoiu.
Potrivit sursei citate, în fiecare lună, în municipiul Focşani se strâng lunar aproximativ 3.000 de tone de gunoi menajer, pentru a cărui depozitare societatea de salubrizare plăteşte circa 1,4 milioane de lei.
„În Focşani, se stâng într-o lună aproximativ 3.000 de tone de gunoi menajer. Asta înseamnă circa 1,4 milioane de lei plătiţi la rampa de gunoi în fiecare lună pentru depozitare. În ceea ce priveşte numărul abonaţilor, numărul persoanelor fizice fluctuează pe timp de vară şi iarnă, dar media la care noi ne-am raportat a fost de 52.000 de cetăţeni care au contract cu noi în municipiul Focşani, la care se adaugă 120 de instituţii şi circa 1.500 – 1.600 de societăţi comerciale”, a precizat Vulpoiu.
Deşi cheltuielile pentru gunoiul menajer ar trebui acoperite din taxele celor care au încheiat contracte, societatea se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte diferenţa dintre cantitatea de gunoi prognozată şi cea efectiv colectată.
„Din punctul de vedere al calculului economic, cheltuielile ar trebuit să fie acoperite, dar acest lucru nu se întâmplă pentru că sunt multe persoane, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, care nu deţin contract acolo unde locuiesc şi care vin şi aduc gunoiul în municipiul Focşani. Mai sunt şi cetăţeni care nu şi-au declarat numărul real de persoane care locuiesc la o adresă. Contracte sunt pe locaţii, dar declararea persoanelor nu este întotdeauna reală. De aici şi o diferenţă destul de mare între cantitatea colectată şi cea prognozată, diferenţa trebuind să fie suportată de operator. În acest caz, noi, ca societate, nu mai suntem rentabili„, a fost de părere Vulpoiu. AGERPRES