Serviciile Consiliului Judeţean Bihor au obţinut certificare europeană pentru sistemul de management al calităţii

Serviciile Consiliului Judeţean (CJ) Bihor au implementat un sistem de management al calităţii şi au obţinut certificare europeană printr-un proiect POCA, derulat timp de 22 de luni, începând din iulie 2018, au anunţat, joi, reprezentanţii biroului de presă al instituţiei.

“Acest sistem ISO, standard de referinţă pentru sistemul de management al calităţii, înseamnă că suntem în concordanţă cu procedurile şi cu modul de abordare a administraţiei publice din Uniunea Europeană. Sunt standarde pe care noi le-am îndeplinit în urma auditării făcute de o firmă din Bucureşti. S-au făcut două auditări, care au ieşit bine, iar în urma raportărilor ne-au eliberat certificatul care e valabil trei ani, menţinut apoi anual prin câte o auditare”, a declarat managerul de proiect, Lucia Pantea.

Potrivit acesteia, toate serviciile publice din Consiliul Judeţean vor funcţiona mai bine, fiind mai bine organizate. “Noi am făcut paşi importanţi ca să obţinem certificarea aceasta timp de aproape un an. Am făcut cursuri pentru angajaţi, o analiză-diagnoză a serviciilor din Consiliul Judeţean, o firmă a venit şi a lucrat şi ne-a făcut un manual al serviciilor de calitate pentru Consiliul Judeţean Bihor. În urma acestora şi a faptului că s-au implementat servicii de calitate, o altă firmă din Bucureşti a efectuat două audituri, după care ne-a eliberat certificatul ISO”, a explicat Lucia Pantea.

Managerul de proiect a precizat că anul trecut au avut loc două cursuri cu tematica “Managementul calităţii – ISO” şi “Managementul calităţii – CAF”, la care au participat 50 de angajaţi ai CJ Bihor. Alte 10 persoane din cadrul CJ Bihor au participat la cursul de auditor în domeniul calităţii (curs acreditat ANC – cod COR 214130). Pe baza acestui curs, se va putea face, pe viitor, un program de auditare de calitate intern, o dată pe an, pentru a verifica activitatea serviciilor. De asemenea, a fost desemnat şi un responsabil de calitate pe CJ Bihor în persoana lui Taussig Laszlo.

Analiza-diagnoză a situaţiei interne existente în vederea optimizării şi actualizării fluxurilor de lucru a fost urmată de un serviciu de consultanţă (subcontractat) prin care s-au adus îmbunătăţiri la procedurile operaţionale de sistem şi, în acelaşi timp, li s-au recomandat proceduri pentru proces, care se referă la calitatea serviciilor.

Proiectul “Introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică locală din judeţul Bihor pentru optimizarea proceselor orientate către beneficiari în concordanţă cu SCAP – acronim ISOBihor” a avut o valoare totală de 609.874 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă a fost 597.676 lei, cu 13% contribuţie din bugetul naţional şi 2% contribuţia beneficiarului (12.197 lei).

Proiectul a început în data de 25 iulie 2018, data finalizării proiectului fiind 25 mai 2020. AGERPRES