Obţinerea certificatelor de urbanism sau de atestare fiscală, a certificatelor de nomenclatură stradală sau depunerea declaraţiilor de impunere a impozitelor şi taxelor locale sunt câteva din serviciile oferite online de Primăria Zalău, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană ce şi-a propus digitalizarea serviciilor pentru cetăţenii municipiului.

Proiectul „Special Zalău – Servicii Publice Electronice de Calitate şi Integrate pentru Administraţia Locală din Municipiul Zalău” a fost implementat de primărie prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, valoarea acestuia fiind de este de circa 3,2 milioane de lei, cu termen de finalizare luna iunie 2021.

„În cadrul acestui proiect au fost dezvoltate şi sunt funcţionale zece tipuri de servicii online, respectiv: obţinere şi prelungire certificat de urbanism, înştiinţarea începerii sau terminării lucrărilor de construire/ desfiinţare, obţinerea certificatului de nomenclatură stradală şi adresă, eliberare certificat de atestare fiscală, depunerea declaraţiilor de impunere a impozitelor şi taxelor locale, comunicare a actelor administrative fiscale emise în scopul stabilirii activităţii de impunere, constatare şi executare silită a impozitelor şi taxelor locale, vizualizare dosar fiscal şi depunere cerere de scutire impozit. De asemenea, tot prin intermediul acestui portal pot fi făcute sesizări online, accesând Harta incidentelor (MyZalau)”, se arată într-o informare de presă dată publicităţii de Primăria Zalău.

Potrivit sursei citate, cetăţenii, persoane fizice şi juridice, pot accesa aceste servicii electronice din cadrul site-ului oficial al primăriei www.zalausj.ro, secţiunea Servicii electronice sau direct din platforma online de comunicare cu contribuabilii: https://eprimaria.zalausj.ro/public/cetatean-login/index.

Pentru a beneficia de toate serviciile oferite, cetăţenii trebuie să se înroleze în platformă, prin prezentare, o singură dată, la unul din ghişeele primăriei pentru a obţine credenţialele de autentificare în platformă (user şi parolă).

„Avantajul depunerii documentelor prin platforma electronică scuteşte contribuabilul de a se deplasa la primărie, întrucât aceasta va formula răspuns şi-l va transmite contribuabilului tot prin intermediul acestui serviciu. De asemenea, prin intermediul platformei de comunicare online cu contribuabilii sunt emise acte administrative fiscale în scopul stabilirii activităţii de impunere, constatare şi executare silită a impozitelor şi taxelor locale (decizii de impunere, somaţii şi titluri executorii, adrese de înfiinţare popriri, decizie privind distribuirea sumelor încasate, adrese de revenire poprire, etc.). Menţionăm că cetăţenii vor fi informaţi cu privire la serviciile funcţionale online şi prin intermediul unor scrisori, pe care le vor primi prin poştă”, se mai arată în informarea menţionată.

Pe lângă realizarea acestui portal electronic, prin intermediul acestui proiect a fost modernizată pagina de internet a instituţiei care, acum, poate fi accesată şi de pe dispozitive mobile.

De asemenea, a fost realizată o arhivă electronică care cuprinde aproximativ 40.000 de dosare din arhiva clasică, au fost actualizate şi dezvoltate aplicaţii interne şi au fost achiziţionate echipamente şi licenţe informatice, fiind făcute demersuri şi pentru elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Zalău 2024-2030. AGERPRES