Vrancea este primul județ în care se montează senzori performanți de monitorizare a calității aerului în toate orașele.

Începând din luna octombrie, vrâncenii vor putea cunoaște mai bine calitatea aerului din județ. Cinci senzori uRADMonitor City pentru monitorizarea calității aerului au fost montați la finalul lunii septembrie în toate orașele din județ: Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, ca parte a unei campanii de conștientizare a populației cu privire la nivel real al calității aerului, derulată de Consiliul Județean Vrancea.

Fiecare dintre cei cinci senzori urmărește un total de zece parametri importanți ai calității aerului, inclusiv materia particulelor, monoxid de carbon, ozon, dioxid de sulf, dioxid de azot și este capabil să detecteze chiar și cele mai mici modificări ale compoziției aerului înconjurător. Important este faptul că parametrii monoxid de carbon, ozon, dioxid de sulf, dioxid de azot mai sunt monitorizați doar în alte 3 orașe din țară (București, Brașov și Ploiești).

Indicatorii raportați de fiecare senzor pot fi verificați în timp real pe platforma digitală www.aercuratvn.ro.

Odată cu creșterea numărului de autovehicule, de șantiere de construcții, a cantității de gunoaie arse, poluarea devine un subiect care ne preocupă din ce în ce mai mult și pe noi, vrâncenii. Consiliul Județean Vrancea continuă campania de informare despre impactul poluării asupra sănătății oamenilor, cu scopul de a reduce și preveni pe viitor comportamentele care duc la creșterea nivelului de poluare și de a îmbunătăți calitatea vieții vrâncenilor. Montarea acestor senzori performanți de măsurare a calității aerului în cele cinci orașe este o premieră în județ. Cu ajutorul lor vom avea date locale care ne vor permite pe viitor să cunoaștem mai bine calitatea aerului și să luăm măsuri adecvate pentru îmbunătățirea acesteia”, a precizat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Această campanie de achiziționare și montare a celor cinci senzori performanți în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, precum și dezvoltarea unui website accesibil de pe mobil și desktop, la care publicul să aibă acces, este una dintre cele 4 campanii derulate de Consiliul Județean Vrancea în acest an, potrivit obligațiilor asumate de instituția publică prin Planul de menținere a calității aerului în județul Vrancea 2019-2023.

Pe lângă montarea celor cinci senzori la nivel de județ, până la finalul lunii decembrie, se vor derula încă trei campanii privind măsura ˮConștientizarea populației cu privire la nivelul real al calității aerului, la implicațiile asupra sănătății umaneˮ:

Campanie locală OOH (în cele cinci orașe ale județului – Focșani, Odobești, Panciu, Mărășești și Adjud) având ca obiectiv promovarea campaniei, a websit-ului de campanie și accesarea informațiilor de pe site cu nivelul de poluare.

Campanie de conștientizare realizată în 10 UAT-uri din județ, cu tema: „Soluții și provocări locale legate de îmbunătățirea calității aerului pe plan local”. Seminariile vor fi susținute de un expert din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care va vorbi despre soluții concrete pentru reducerea poluării aerului la nivelul UAT-urilor din Vrancea.

Campanie de informare în presa locală online pentru informarea vrâncenilor cu privire la senzorii achiziționați, educarea acestora în vederea accesării website-ului cu informații de la senzori și creșterea gradului de conștientizare legat de importanța calității aerului.