Senatul a aprobat proiectul de lege care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei

Senatul a aprobat, cu 81 de voturi pentru, o abţinere şi 16 voturi împotrivă, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 61/2017 pentru aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acţiuni deţinute de către statul român la societăţile producătoare de agent termic la unităţile administraţiei publice locale în vederea înfiinţării şi organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

În timpul dezbaterilor, senatorul PMP Traian Băsescu s-a opus adoptării proiectului, afirmând că este vorba de o ambiţie a actualului primar general al Capitalei de a prelua ELCEN. “Hai să discutăm despre ELCEN, că despre asta e vorba, nu despre operatori de energie… Este ambâţul (…) doamnei primar general… Ajunge la procurori transferul dacă se face, să ştiţi, dar până una-alta este ambiţia doamnei primar general de a prelua ELCEN-ul. (…) Doamna primar general, iar PSD este suficient de inconştient încât îi face hatârul, vrea să preia sub controlul Primăriei Capitalei acest gigant energetic. Nu-şi dă seama că nu poate administra cu personalul Primăriei un asemenea colos energetic. Mă îndoiesc, în calitate de fost primar general care ştie care e potenţialul administrativ, dar personalul din Primăria Capitalei nu e în stare să limpezească traficul din Capitală. Credeţi că vor putea să gestioneze în tandem patru termocentrale? Propunerea mea, ca om care a fost şi primar general şi ştie de unde provin pierderile, nicidecum din relaţia ELCEN-RADET, ci din pierderile pe care le are RADET în sistemul de distribuţie, eu vă sugerez să dăm un vot responsabil de respingere”, a spus Băsescu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat însă că menţinerea actualei situaţii la ELCEN nu rezolvă lucrurile. “Menţinerea ELCEN şi RADET în formatul în care au acumulat datorii nu face să rezolve nimic, ba va adânci această situaţie de criză şi va pune în fiecare iarnă problema încălzirii centrale în Bucureşti”, a spus senatorul PSD.

Liberalii au anunţat că votează proiectul de lege, în vreme ce senatorii USR au susţinut că se opun.

Senatul e prima cameră sesizată în cazul acestui act normativ. AGERPRES