Senatorul PRM de Cluj Gheorghe Funar va depune in Parlament un proiect legislativ referitor la alocarea sumelor necesare pentru construirea sediilor de primarie in comunele in care acestea lipsesc cu desavarsire.
”Am constatat cu surprindere ca exista in Romania localitati care nu au sediu de primarie. Am fost, de exemplu, in satul Vad, din judetul Cluj, si am aflat ca acolo nu exista sediu pentru primarie de cand a fost infiintata localitatea, in 1968. I-am intrebat unde isi desfasoara primaria activitatea si mi-au raspuns ca preotul a renuntat la a mai folosi doua camere din casa sa, pe care le-a pus la dispozitia autoritatilor locale”, a spus Funar.

Acesta a mai declarat ca primit semnale de la colegii sai parlamentari ca asemenea situatii exista in toata tara. Funar a explicat ca in situatii de acest gen se afla cu precadere localitatile in care primariile au fost recladite dupa ce au fost desfiintate in mod abuziv, in anul 1968, de catre comunisti. De asemenea, mai sunt cazuri in care sediile primariilor au fost retrocedate fostilor proprietari si astfel autoritatea locala nu mai are un spatiu in care sa-si desfasoare activitatea sau are un statut provizoriu de chirias.

Secretarul general al PRM propune astfel ca guvernul sa asigure resursele financiare necesare construirii unor cladiri in localitatile care se afla in situatia de a nu avea un sediu pentru primarie. ”Trebuie retinut faptul ca in unele localitati aflate in aceasta situatie, bugetele locale nu permit alocarea fondurilor necesare pentru construirea unor sedii reprezentative pentru o comuna aflata in Uniunea Europeana”, a spus Gheorghe Funar.