Senatorii din Comisia de administraţie au amânat discutarea statutului aleşilor locali

senat.jpgSenatorii din Comisia de administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului au amânat cu o săptămână votul Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statul aleşilor locali.

Potrivit preşedintelui comisiei, Marius Necula, cea mai importantă modificare este reîntoarcerea la justiţie în ceea ce priveşte validarea sau invalidarea alesului local.

”În legea actuală se lasă la latitudinea comisiei de validare şi a plenului Consiliului Local sau judeţean validarea sau invalidarea unui consilier. Dar s-a observat că acolo unde există un interes, se blochează aceste validări sau invalidări. Şi atunci soluţia a fost reîntoarcerea la justiţie. Asta înseamnă că secretarul, care era obligat să facă sesizarea, nu vrea, este rău intenţionat sau uită pur şi simplu. Oricare altă persoană interesată poate să sesizeze instanţa”, a spus Necula.

O a doua modificare importantă prevăzută în proiect este ca primarii să fie cei care să conducă şedinţele de Consiliu local şi să se renunţe la preşedintele de şedinţă. ”Deci excludem ca preşedintele de comisie să conducă aceste şedinţe. De ce este important? Primarul este cel votat de comunitate şi are cea mai mare încărcătură politică şi trebuie să-i dăm puterea necesară pentru ca să îşi poată duce strategia până la capăt. Iar experienţa arată că uneori sunt situaţii în care preşedintele de şedinţă, provenit din rândul consilierilor, nici măcar nu-i dă cuvântul, pe animozităţi personale, primarului. Şi atunci are de suferit comunitatea”, a spus preşedintele Comisiei de administraţie din Senat.

Acesta a subliniat că în timpul dezbaterii proiectului s-a discutat şi despre un amendament care va fi adus, referitor la votarea în consilii a contractelor de împrumut. ”Nu am fost de acord şi o să scoatem acea prevedere, o să venim cu un amendament la propunerea legislativă a Guvernului, pentru că nu suntem de acord ca împrumuturile să treacă cu majoritate simplă, vrem să fie majoritate calificată, de două treimi”, a spus Necula.

Amendamentul mai prevede ca doar împrumuturile cu destinaţia cofinanţării fondurilor europene să poată fi adoptate cu majoritate simplă. AGERPRES