Specialisti din Romania si Franta au participat la un concurs de arhitectura montana intitulat „Tara Motilor – patrimoniu cultural european”, ce face parte dintr-un proiect ce se vrea a fi un semnal de alarma si o reactie la dezvoltarile turistice haotice.
Pornind de la faptul ca pentru tot mai multe constructii noi nu se ia in considerare specificul arhitecturii locale, textura traditionala, aerata, a vechilor asezari motesti, Consiliul Judetean Alba si Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Transilvania, au organizat un concurs national de arhitectura montana.
Culmea, la acest concurs s-au inscris arhitecti din diverse zone ale tarii, si chiar din Franta, nu si din Alba si Cluj, pe raza carora se afla „Tara Motilor”. O atitudine similara s-a inregistrat si in randul primarilor din „Tara Motilor”, invitati la o dezbatere organizata la sediul CJ Alba, ce a avut ca tema „Arhitectura si peisajul cultural din Muntii Apuseni – resurse pentru dezvoltarea turistica locala”. Un singur edil a fost prezent, cel din comuna Girda de Sus, Marin Varciu, ceilalti primari moti neonorand invitatia lansata de reprezentantii CJ Alba. Au fost prezenti, in schimb, Serban Tiganas, presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Transilvania, si cercetator etnograf dr. Augustin Goia, specialist in arhitectura traditionala si peisajul cultural din Muntii Apuseni.
Cu prilejul aceluiasi eveniment au fost lansate si doua lucrari finantate de CJ Alba, „Ghidul turistic complex pentru zona Ghetarului Scarisoara” si „Ghidul de construire pentru pastrarea specificului local”. Primul dintre ele isi propune evidentierea insemnelor culturale ce au marcat mediul natural al Platoului Scarisoara, dandu-i acestuia si valentele unui peisaj cultural si nu doar natural. Celalalt ghid are ca obiectiv prezentarea elementelor de arhitectura traditionala recomandate de catre arhitecti a fi preluate de noile constructii turistice sau de locuit din zona.
Se vor putea astfel realiza constructii integrate in peisaj, putandu-se totodata prelua, chiar si adapta, materiale si tehnici constructive traditionale, specifice acestei zone. Constructorii locuintelor traditionale de pe platoul Ghetari au fost nevoiti sa rezolve problema amplasarii acestora pe pantele abrupte, unde solul, spalat de ape, era subtire, deoarece zonele joase, cu sol profund, erau rezervate cultivarii. Casa traditionala din Tara Motilor are peretii realizati din barne de rasinoase. Pe Platoul Ghetari, care este situat la 1.100 metri inaltime, se afla si celebrul „Ghetar de la Scarisoara”. CJ Alba este prima autoritate judeteana din tara care are in structura sa o entitate destinata strict problematicii peisajului.