În 2017, Serviciul de Ambulanță Județean Bacău a inițiat un proiect pentru construcția unei noi clădiri în Substația Moinești, deoarece vechile clădiri nu erau suficiente și nici corespunzătoare pentru nevoile acestui serviciu regional. Lipseau sau erau necorespunzătoare camerele de odihnă pentru personal, vestiarele, toaletele, camerele de depozitare a materialelor și a ustensilelor destinate curățeniei, camera de depozitare temporară a deșeurilor periculoase, camera de sterilizare, camera destinată mașinilor de spălat și de uscat rufe. În același an, pe 5 noiembrie, Ministerul Sănătății a alocat fondurile necesare acestui proiect, dar condiția era ca finalizarea și recepția lucrării să fie făcută până pe data de 21 decembrie 2017. Lucru imposibil de realizat pentru orice potențial constructor. Drept pentru care nimeni nu s-a înscris la licitația organizată, iar proiectul nu a putut fi demarat și fondurile au fost retrase.

„Fiind la acel moment membru în board-ul Habitat for Humanity (HFH) Comănești și știind că SAJ Bacău nu poate primi donații în bani, ci numai în materiale/obiecte, m-am gândit să inițiez un parteneriat între HFH Comănești, SAJ Bacău și UAT municipiul Moinești, cu scopul de a strânge fondurile necesare construirii spațiilor necesare pentru buna funcționare a Substației de Ambulanță Moinești, o clădire care să funcționeze ca Centru Comunitar pentru Cursuri de prim-ajutor și ca sediu al Substației de Ambulanță Moinești”, a spus Dr. Florin Hiru, fostul președinte al HFH Comănești.

În 2019, după obținerea tuturor avizelor necesare, s-a demarat construcția clădirii, cu speranța că, pe parcurs, se vor găsi și sponsori care să asigure cele necesare pentru finalizarea proiectului. În timp, s-au adăugat sponsorilor persoane fizice și asociații, firme private locale, precum DEDEMAN, BARRIER, APREX AUTO, personalul Substației Moinești, Asociația pentru Ambulanță Bacău, ADLR Moinești, Palașanu Company, Kosmolux Moinești, Parc Pini Moinești, SC Norsonic SRL, Can 2000 Trading.

Deși în condiții improprii, Substația de Ambulanță Moinești a funcționat normal pe timpul lucrărilor, inclusiv în această perioadă marcată de pandemia cu noul coronavirus. S-au creat spațiile necesare prin eforturi proprii, tot personalul substației a contribuit cu bani, s-a primit ajutor de la persoane fizice și juridice, există mijloacele de protecție necesare, asigurate de Serviciul de Ambulanță Județean Bacău.

Momentan, cei de la Substația de Ambulanță Moinești mai au de finalizat etajul noii clădiri, instalațiile de încălzire, de gaze, de aer condiționat. În plus, trebuie să se doteze încăperile cu mobilierul necesar. Mai sunt și alte proiecte în completare, pentru a aduce Substația de Ambulanță Moinești la un nivel european – spațiu de spălare și dezinfecție a ambulanțelor, renovarea și dotarea corespunzătoare a vechilor garaje. Se estimează că suma necesară ar fi de încă cel puțin 1.000.000 de lei.

„Proiectul nostru este unul de suflet și l-am intitulat Salvăm Salvatorii! Iar parteneriatul nostru poate fi, în mod cert, un exemplu de bune practici de succes la nivel național pentru că această clădire pe care noi am ridicat-o împreună de la zero poate fi replicată oriunde în țară – avem proiectul tehnic, necesarul de materiale și o mulțime de sfaturi pentru cine vrea să pornească într-o astfel de aventură…”, spune Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești.

În prezent, la Substația de Ambulanță Moinești lucrează 3 medici, 15 asistente și 16 ambulanțieri (plus un mecanic cu jumătate de normă), asigurând o permanență de 3-4 echipaje ziua și 3 echipaje noaptea. Are în dotare o ambulanță tip C2 (echipaj cu medic), 5 ambulanțe tip B (echipaj cu asistent) și o ambulanță tip A (ambulanță de transport).