Şedinţele Consiliului General al Capitalei vor putea fi organizate în sistem de videoconferinţă

Consilierii municipali din Capitală au adoptat, pe 23 martie, în unanimitate, un proiect de hotărâre care permite desfăşurarea şedinţelor în sistem de videoconferinţă.

Proiectul de hotărâre stabileşte procedura de desfăşurare a şedinţelor Consiliului General al Municipiului Bucureşti în situaţii excepţionale, reprezentate de epidemii, pandemii, fenomene naturale externe şi alte situaţii care fac imposibilă prezenţa consilierilor generali la sediul CGMB.

Consilierii vor putea folosi în acest sens tableta de serviciu sau un alt dispozitiv (smartphone, PC, notebook). Ei se vor putea înscrie la cuvânt, iar preşedintele va porni microfoanele pe rând, pentru a permite exprimarea punctelor de vedere. De asemenea, preşedintele de şedinţă va avea dreptul să oprească microfonul, în cazul în care consilierul general are “un comportament neadecvat sau dacă intervenţia acestuia nu are legătură cu subiectul dezbătut”.

Procedura de vot se va putea realiza fie prin apel nominal şi pornirea microfonului fiecărui consilier, fie prin utilizarea sistemului de vot electronic din aplicaţie. Conform proiectului, caracterul public al şedinţelor CGMB se asigură prin accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele verbale ale şedinţelor consiliului local, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului, la instrumentele de prezentare şi motivare a acestora, precum şi la vizualizarea acestora pe internet.  De asemenea, şedinţele CGMB vor fi înregistrate audio şi video, rezultatele votului fiind în mod obligatoriu salvate, prevede documentul. AGERPRES