Membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor s-au întâlnit, pe 4 aprilie, la Bistriţa, cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ocazie cu care au fost discutate probleme legate de obţinerea unor avize de la companiile naţionale şi necesitatea descentralizării financiare.
La întâlnire au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, primarii oraşelor Beclean şi Sângeorz-Băi şi ai unor comune din judeţ.
Preşedintele comisiei pentru administraţie publică, deputatul Simona Bucura-Oprescu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în urma discuţiilor purtate cu edilii, se impune o iniţiativă legislativă prin care să fie debirocratizat sistemul de obţinere a avizelor din partea companiilor naţionale şi a altor instituţii, necesare pentru demararea unor proiecte de dezvoltare a comunităţilor.
„Vom încerca şi noi ca, împreună cu autorităţile locale – este o iniţiativă care pleacă de la Bistriţa, aceea de a încerca să debirocratizăm partea de avize, de aşa manieră încât să avem o mai bună dezvoltare. Şi aici ne dorim ca, împreună cu autorităţile locale, să avem imediat după sărbătorile pascale, o întâlnire, astfel încât, împreună cu cei de la Uniunea consiliilor judeţene din România, Asociaţia municipiilor din România, Asociaţia oraşelor, Asociaţia comunelor, să scriem o iniţiativă legislativă în care să încercăm să scoatem din avizele pe care din păcate trebuie să le obţină acum autorităţile locale şi care uneori sunt excesive şi îngreunează foarte mult dezvoltarea comunităţilor”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.
Preşedintele comisiei pentru administraţie publică a explicat că, la această dată, acest tip de avize se obţin după un timp îndelungat de la momentul depunerii solicitării.
„Trebuie să găsim răspunsuri legislative, astfel încât aceste avize să fie obţinute cu rapiditate, să fie obţinute debirocratizând, să fie obţinute astfel încât administraţia să aibă unelte în aceste avize, şi nu piedici”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.
O altă problemă ridicată de reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost aceea a descentralizării financiare, edilii cerând finanţare corespunzătoare în momentul în care li se trasează noi responsabilităţi.
Un exemplu în acest sens a fost dat de către preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, vizând sumele cheltuite cu spitalizarea pacienţilor cu COVID-19 în timpul pandemiei.
„Deşi nu ne place să ne aducem aminte de perioada pandemiei, cifrele vorbesc. Norma de hrană pentru un potenţial purtător de virus, pe zi, era 70 de lei. La spital era 10 lei, azi este 22, şi la zona de protecţie socială e undeva la 18 lei, dacă nu mă înşel. Şi, cu ghilimelele de rigoare, i-am internat pe toţi, că au vrut, că nu au vrut, şi am dat 230 de lei pe zi contravaloare cazare şi 70 de lei normă de hrană – 300 de lei pentru fiecare persoană. Dacă veţi face calculele, o să vă prindeţi de cap. Şi pe cei care au nevoie de lucrurile acestea, pe aceştia nu îi vedem niciodată”, a spus Moldovan. AGERPRES