Consiliul local al municipiului Tulcea a aprobat, luni, într-o şedinţă extraordinară, Planul Urbanistic Zonal pentru realizarea Bursei de peşte în oraş. Hotărârea, aprobată în unanimitate, vizează asocierea municipiului cu judeţul Tulcea, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Consiliul local Tulcea urmând să pună la dispoziţie asociaţiei un teren de 9.053 de metri pătraţi, aparţinând domeniului privat al municipiului, în vederea realizării investiţiei.

„Presiunile legate de timp pentru depunerea PUZ au decis această şedinţă extraordinară a Consiliului local al municipiului. Avantajele sunt foarte multe, cel puţin în plan teoretic, iar ca act instituţional în sine cred că este un avantaj foarte mare pentru municipiu că poate avea o bursă a peştelui”, a declarat, în şedinţa CL, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.


Încă din decembrie 2006, Consiliul local al municipiului a semnat un protocol de colaborare cu ANPA în vederea realizării bursei peştelui, obiectiv a cărui realizare doreşte să îmbunătăţească serviciile de desfacere şi prezentare a produselor piscicole din judeţ. Fondurile necesare realizării bursei, circa 200.000 de euro (25% din această sumă reprezentând o cofinanţare din partea statului), vor fi accesate de ANPA prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013. În prezent, peştele capturat din Dunăre, care reprezintă 80% din peştele indigen, se tranzacţionează în cea mai mare parte pe piaţa neagră, deşi pescarii din Delta Dunării doresc vânzări online, conform guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. AGERPRES