bacala_mircea.jpgSecretarilor din primariile timisene le-a sosit scadenta, cei care nu si-au finalizat studiile superioare in domeniile juridic sau administratie publica urmand sa fie schimbati din posturi.

Prefectul Mircea Bacala a declarat ca 15 secretari sunt intr-o astfel de situatie, dar 11 dintre ei vor absolvi dreptul in aceasta vara, fiind salvati de la demitere. In schimb, patru actuali secretari isi vor pierde functia, pentru ca nu au vrut sa urmeze cursurile unei facultati.

„In aceasta situatie sunt secretarii primariilor din Cenad, Brestovat, Stiuca si Ohaba Lunga, care vor trebui sa-si afle alt loc de munca din luna august 2009”, a spus Bacala. Inlocuirea acestora va fi destul de delicata, deoarece nu se pot face angajari din afara sistemului, posturile fiind blocate, iar primarii vor fi nevoiti sa gaseasca persoane cu studii corespunzatoare din cadrul primariilor.

Prefectul de Timis a solicitat, in aprilie, de la primariile din judet o situatie privind studiile secretarilor, deoarece, potrivit legii, acestia sunt obligati ca pana la finele lunii iulie sa prezinte diplomele de licenta, altfel isi vor pierde functiile. In urma cu trei ani, o treime din cele 98 de primarii ale Timisului aveau secretari fara studii superioare, iar fostul prefect, Ovidiu Draganescu, i-a trimis la scoala. Singurii care nu au refuzat au fost pensionabilii. Acesta declara, atunci, ca schimbarea lor din functie nu ar fi fost solutia salvatoare, deoarece sunt greu de gasit inlocuitori in mediul rural, iar juristii de la oras nu concepeau sa munceasca la tara.

Cei care aveau varsta pensionarii au fost eliberati din functie, iar cei mai tineri s-au inscris la diverse universitati. „Conform legii, secretarii primariilor sunt obligati ca pana in vara sa absolve o forma de invatamant superior de lunga durata in specialitatea juridica sau administratie publica, in caz contrar, fiind eliberati din functie”, a mentionat Bacala.