prisacaru_radu.jpgDeclara prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru (foto), intr-un interviu acordat in exclusivitate portalului www.Administratie.ro
– De la ce a pornit ideea organizarii unei Seri a Iesenilor, impreuna cu Casa Regala, la Bucuresti?

– Ideea organizarii unei seri a iesenilor a aparut pe fondul organizarii Balului Palatului Culturii, din octombrie 2005, cand Casa Regala a Romaniei ne-a acordat sustinerea sa morala si beneficiile experientelor similare ale unor evenimente organizate de aceasta. Prezenta la Balul Palatului Culturii din Iasi a Altetei Sale Regale Principesa Margareta si a Principelui Radu si a altor reprezentanti recunoscuti ai regalitatii romanesti, a constituit prilejul de a accentua si la nivelul acestora necesitatea sprijinirii eforturilor de refacere a simbolului Iasului, Palatul Culturii. Ideea organizarii unei seri iesene la Palatul Elisabeta a fost reluata in cursul lunii noiembrie, cand, impreuna cu o delegatie de oameni de afaceri si parlamentari din judetul Iasi, am fost invitati la un pranz festiv la Palatul Elisabeta. Cu acest prilej, reprezentantii Casei Regale ne-au facut cunoscuta dorinta de a reinvia o traditie istorica a Casei Regale, aceea de a organiza periodic intalniri cu cele mai reprezentative personalitati din regiunile istorice ale Romaniei. Cu acelasi prilej s-au stabilit datele si detaliile evenimentului in sine.

– Care au fost obiectivele acestei intalniri? Considerati ca acestea au fost atinse?

– Seara Ieseana a avut, in principal, doua obiective. Pe de o parte, cei mai importanti reprezentanti ai comunitatii iesene, importanti oameni de cultura, actori ai vietii social-politice si culturale, ai invatamantului universitar iesean, ai administratiei publice si personalitati ale mass-media nationale provenite din judetul nostru, au avut prilejul sa se intalneasca si sa cunoasca activitatea Casei Regale si proiectele Biroului Reprezentantului Special al Guvernului pentru Cooperare, Integrare si Dezvoltare Durabila, proiecte legate de judetul nostru. Pe de alta parte, la invitatia Altetilor Lor, la Seara Ieseana au participat personalitati publice de mare importanta din sfera diplomatica, economica, sociala si culturala, printre invitati numarandu-se ambasadori, presedinti de organizatii internationale, reprezentanti in Romania ai unor companii multinationale, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si din mediul politic. Prezenta acestor invitati, contactele directe dintre delegatia reprezentativa a judetului Iasi si personalitatile enumerate mai sus, precum si medierea in acest cadru plin de semnificatii istorice, au conturat cel de-al doilea obiectiv al Serii Iesene. Consider ca Seara Ieseana a reprezentat un real succes si pot sa va asigur ca in urma intalnirilor prilejuite de acest eveniment, deja contactele initiate incep sa dea roade. Am primit deja din partea unora din participanti propuneri concrete de colaborare, in special economica, cu judetul Iasi. Din acest motiv sunt convins ca obiectivele noastre au fost pe deplin indeplinite.

– Va mai exista o astfel de seara in viitor?

– Aceasta intrebare si-a aflat raspunsul chiar in cursul Serii Iesene de pe 23 martie, deoarece Altetile Lor au acceptat invitatiile transmise atat de mediul de afaceri iesean, cat si de cel politic si cultural de a participa la proiectele notabile din viata judetului Iasi. Ceea ce va pot spune cu certitudine este ca Altetile Lor vor participa cu certitudine la Balul Palatului Culturii din acest an si vor aduce impreuna cu ei si alti reprezentanti ai Caselor Regale din Europa. Deci, intr-un fel sau altul, traditia acestei seri va fi continuata de evenimentul care va avea loc in toamna acestui an. (Un material de Ionut CALUSCHI)